Et stigende antal kvinder får kosmetiske behandlinger mod kropshår, rynker og hudproblemer. I krisetider er der ifølge adfærdspsykolog bedre tid, og trods færre penge bliver selvplejen prioriteret.
I en tid med en svækket privatøkonomi i Danmark bruger danskerne stadig flere penge på kosmetiske behandlinger. Den landsdækkende kæde Cosmo Laser udførte i september 41 procent flere kosmetiske behandlinger sammenlignet med samme måned sidste år. Særligt permanent hårfjerning trender i øjeblikket med en stigning på 71 procent, mens der blev foretaget 38 procent flere af de rynkereducerende behandlinger med botox og filler og 18 procent flere behandlinger mod pigment- og solskader. Adfærdspsykolog Annemette Staal er ikke overrasket over danskernes prioritering:
– Tid er en mangelvare i dag, men i krisetider, hvor vi typisk skruer ned for eksempelvis rejser og koncerter, vender vi blikket indad og prioriterer i højere grad at bruge tid på os selv. I usikre tider forsøger vi også at opnå kontrol med dét, vi kan – for eksempel vores kroppe gennem skønhedsbehandlinger.
37-årige Camille Nielsen er blandt dem, der prioriterer kosmetiske behandlinger på trods af stigende huslige udgifter.
– Så længe der er mad på bordet, prioriterer jeg hudforyngende skinbooster-behandling og permanent fjernelse af kropshår. For mig er det en langsigtet strategi at få kosmetiske behandlinger på samme vis som forebyggende tandlægebesøg. Jeg er i 30’erne og vil gerne vedligeholde en sund hud og en frisk glød, siger hun.
Kvinder vil være feminine
Sarah Crone, direktør hos Cosmo Laser, finder det ikke overraskende, at særligt permanent hårfjerning hitter:
– Laserbehandling af kropshår sparer patienterne for besværet med miljøskadelige skrabere eller voks i hverdagen. Samtidig er det for mange en budgetvenlig og tryg behandling at starte ud med, hvor de med tiden ofte får blod på tanden efter at prøve filler eller botox, der kan udglatte panden eller reducere bekymringsrynken mellem brynene.
Stigningen i kosmetiske behandlinger er ifølge Annemette Staal også i tråd med tidens fjerdebølgefeministiske tankegang, som handler om retten til at fremstå, som man selv ønsker.
– Kvinder kræver ligestilling i den forstand, at de vil have ret til at være feminine og sexede og stadig blive taget seriøst af omverdenen – ligesom da Helle Thorning-Schmidt iførte sig en pink, nedringet kjole til Dronningens regentjubilæum. Behovet stammer ikke fra strømlinede kropsidealer som 1990’ernes slanke timeglasfigur. Det kommer i stedet af et indre ønske om frihed til at dyrke sig selv og sin krop uden at blive set ned på eller opfattet som useriøs, siger Annemette Staal.
– Jeg arbejder i mediebranchen, og her betyder det meget for kvinderne, at de selv kan bestemme, hvordan de vil se ud, uden at arbejdspladsen ytrer negative holdninger til det, lyder det fra Camille Nielsen.
Vælg klinik med omhu
Kosmetiske klinikker breder sig i Danmark og bliver i stigende grad professionaliseret, men man bør vælge sit behandlingssted med omhu. Det påpeger Sarah Crone, der ud over at være medejer af Cosmo Laser er formand for Brancheforeningen for Kosmetiske sundhedsautoriserede klinikker.
– Branchen er nået langt siden 00’ernes håndholdte amatørudstyr, men patientsikkerheden og behandlingsudbyttet varierer fra klinik til klinik. Prisen, som klinikker betaler for laserudstyr, kan spænde helt fra 150.000 kroner til halvanden million, siger Sarah Crone og tilføjer:
– Klinikken bør være registreret hos Styrelsen for Patientsikkerhed og behandleren ligeså. Vælg en sundhedsfagligt uddannet behandler, som har en lægeansvarlig bag sig, og læs gerne lidt op på stoffet for ikke at være til falds for usande salgskneb, som at kropshår kan quickfixes væk med få behandlinger.
Kilde: Epicent Public Relations