Papirkunst bygger bro mellem Danmark og Kina
Den kinesiske og norske ambassadør, den danske kulturminister samt repræsentanter fra kanaløen Jersey vil alle være med, når Center for Papirkunst 22. marts 2019 inviterer til fernisering på den internationale udstilling Paper Dialogues.
Kina har lange og stolte traditioner for kunsten at klippe i papir, og det samme gør sig gældende for danske Bit Vejle, der i 2018 åbnede Center for Papirkunst i den nordjyske ferieby Blokhus.
Med centrets kommende udstilling, den internationalt anerkendte Paper Dialogues, lader danske Bit Vejle og kinesiske Xiaoguang Qiao deres kunstform, psaligrafien, binde bånd, ikke blot mellem Kina og Danmark, men inviterer også kunstnere fra den britiske kanalø Jersey med på udstillingen i Nordjylland.
Som internationalt kendt kunstner og psaligraf har Bit Vejle udstillet verden over, og blandt udstillingerne er Paper Dialogues, som er blevet til i et samarbejde med den kinesiske papirkunstner og professor ved CAFA University i Beijing, Xiaoguang Qiao. Hidtil har Paper Dialogues været udstillet i Beijing, Shanghai, Oslo, Trondheim og senest på øen Jersey i den engelske kanal. Efter udstillingen i Blokhus, skal Paper Dialogues vises i Florida og Minneapolis USA.
Kunsten som katalysator
Paper Dialogues er i sin essens netop det, som titlen afspejler: En dialog mellem to kulturer, der på overfladen forekommer så vidt forskellige og alligevel har så meget tilfælles.
Udstillingen er blevet til i et tæt samarbejde mellem den danske og den kinesiske kunstner, og begge oplevede, hvordan den fælles kunst bandt dem sammen på trods af kulturelle og sproglige barrierer. Da Xiaoguang Qiao ikke taler andre sprog end kinesisk, som Bit Vejle ikke mestrer, kunne de to kunstnere ikke kommunikere direkte. – Alligevel forstod vi hinanden. I den periode, vi arbejdede sammen, kommunikerede vi via vores sakse og papiret, fortæller Bit Vejle.
Danmark og Kina er allerede forbundne
Hun glæder sig ikke alene til at byde den kinesiske kunstner velkommen i Nordjylland, hun ser også mange andre aspekter ved den fælles udstilling, der for første gang vises i Danmark.
– Vore to lande er allerede forbundne på så mange planer. Det gælder i kunsten og kulturlivet og ikke mindst i erhvervslivet og indenfor den offentlige sektor, hvor vi samarbejder om handel og industri, herunder automatisering og grøn energi. Og der er intet, der tyder på, at vi får mindre med hinanden at gøre i fremtiden, understreger Bit Vejle.
Samtale uden ord
Samtidig har de to vidt forskellige kulturer også nogle overraskende lighedspunkter. Et af dem skal findes i kulturhistorien. I Skandinavien er kendskabet til den kinesiske drage udbredt, mens kineserne omvendt ikke ved så meget om, at dragen også i de nordiske lande spiller en mytologisk rolle.
Dragen som fabeldyr findes i den nordiske mytologi blandt andet som Midgårdsormen, og ved livstræet Yggdrasils rod ligger dragen Nidhogg og gnaver på træets rødder.
Med ligheder og fællesskab som omdrejningspunkt tager Paper Dialogues derfor sit kunstneriske udgangspunkt i dragerne – såvel den kinesiske som den nordiske. De to kunstnere har ladet saks og papir formidle deres respektive kulturers historie og folkesjæl og har derigennem skabt en samtale, der ikke bygger på det talte ord, men på de fortællinger, deres papirklip byder på.
Værker fra tre lande
Som en særlig detalje vil den nordjyske udstilling også byde på endnu en kunstnerisk gren, idet to papirkunstnere fra ArtHouseJersey også vil udstille deres værker i Center for Papirkunst.
Da Paper Dialogues i 2016 nåede til den britiske kanalø Jersey, blev Bit Vejle og Xiaoguang Qiao inviteret til at undervise seks lokale kunstnere i kunsten at klippe i papir. Kunstnerne tog derefter rundt på 22 af øens skoler og underviste eleverne, ligesom offentligheden også fik mulighed for at deltage i en række kurser. To af disse kunstnere, Emma Reid og Layla Arthur vil også udstille sine drage klip sammen med Paper Dialogues i Center for Papirkunst.
Dragen i centrum
– Så ikke alene bygger vores udstilling bro mellem Kina og Danmark, den forbinder os også med vores britiske naboer.
Hvad sker der når den kinesiske, nordiske og britiske drage mødes? Dialog, forståelse og gensidig inspiration er nøgleordene i mødet med publikum. Når de tre drager står overfor hinanden i samme udstilling, vil dette repræsentere starten på en ny og større samtale, hvor alle er inviteret til at deltage.
Åbning og fernisering
Udstillingen Paper Dialogues åbner den 22. marts 2019 kl. 14.00 i Center for Papirkunst i Blokhus i Nordjylland.
Ved ferniseringen deltager såvel den danske kulturminister Mette Bock som Norges ambassadør i Danmark, Aud Kolberg, og Kinas ambassadør i Danmark, Deng Ying, samt de udstillende kunstnere fra Jersey.
Udstillingen støttes af Spar Nord Fonden og Kulturministeriets Udlodningsmidler.
Kilde: Visit Jammerbugten