Suvo
Nordjyske Bank
Podi
Kaffebaren
Springeren
Mortensens Mad
Baggesen

Forslag om statsgaranti til boligkøbere i 200 postnumre i landdistrikterne – kan gavne spirende interesse for at bo på landet, mener Home.

Selvom boligmarkedet generelt har klaret sig godt i en årrække, er der stadig områder i Danmark uden for byskiltene, hvor det kan være svært at låne til et hus.

Med et tilbud om statsgaranti på en del af boliglånet vil regeringen sikre, at postnummeret ikke længere står i vejen for købet af drømmeboligen i landdistrikterne – ved at mindske bankernes risiko for tab.

”Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der er brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked,” siger erhvervsminister Simon Kollerup om tiltaget, der netop er præsenteret i Home Ejby-Aarups lokaler på Vestfyn.

Home: Kan understøtte ny trend
I ejendomsmæglerkæden Home med 182 boligbutikker rundt om i landet hilser man forslaget velkomment.

”Vi forventer, at de nye lånemuligheder vil kunne give flere bolighandler uden for de store byer, og det vil være til gavn for mobiliteten i vores samfund, som er så vigtig,” siger administrerende direktør i Home Uffe Drejer.

”Det er vores oplevelse, at der er en stigende interesse blandt danskerne for at bo på landet, og den udvikling kan den nye garanti være med til at understøtte,” siger Homes direktør videre.

De statsgaranterede lån forventes at kunne træde i kraft i sommeren 2022.

FAKTA:
Med modellen bliver det muligt at få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for ejerboliger, der enten:

  • Har en handelspris under 8.000 kr. pr. kvm., eller
  • Ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kr. pr. kvm. – dog sådan, at den enkelte bolig skal have en handelspris under 10.000 kr. pr. kvm.
  • Det er ca. 200 postnumre, der omfattes.

Eksempel:
Fx vil en familie, der ønsker at låne til en ejerbolig på 130 kvadratmeter til 1 mio. kr. kunne få et lån med statsgaranti på en del af boliglånet, hvis instituttet skønner, at det er en forudsætning for at få et lån. Da vil staten kunne garantere 90 pct. af belåningen i spændet 60-90 pct., dvs. 270.000 kr., og dermed fjerne en del af risikoen for det långivende institut. Den resterende del af belåningen er uden statsgaranti.

Kilde: HOME

Faarup skovhus
FOF Vendsyssel
Kaffebaren
Bilhuset Biersted A/S