Udenlandske gæster skal kende den danske vestkyst som én samlet destination, og den opgave er der nu for alvor taget hul på. Det sker i et tæt samarbejde mellem de 10 vestkystkommuner, Partnerskab for Vestkystturisme, Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark.
I forlængelse af den fælles Udviklingsplan for Vestkysten, der blev lanceret juni 2018, er det første spadestik til udviklingen af et fælles brand og en samlet kernefortælling for Vestkysten nu taget. På en række workshops er en arbejdsgruppe bestående af Vestkystens turist- og destinationschefer blevet aktiveret og har sammen med kreative konsulenter tegnet de første streger til et brand, en visuel identitet og en kampagne, der ventes at blive skudt i gang på den anden side af sommerferien.
Brandet og kampagnekonceptet kommer til at danne ramme om VisitDenmarks fremtidige markedsføring af Vestkysten som rejsemål.
Behov for fælles fortælling
Og behovet for en fælles fortælling er der ingen tvivl om, mener Sisse Wildt, kommunikationschef i Dansk Kyst- og Naturturisme:
“Der er stor opbakning til samarbejdet, og det vidner om, at mange aktører langs Vestkysten, lige fra den lille oplevelsesudbyder til de store attraktioner og overnatningssteder mv., har savnet et fælles brand, som de kan markedsføre Vestkysten under – som en samlet destination,” siger hun og fortsætter:

I forlængelse af Udviklingsplan for Vestkysten er arbejdet med et fælles brand og en fælles kernefortælling for Vestkysten igangsat.
“En tysker eller en nordmand tænker ikke over kommunegrænserne, men ser de mange større og mindre kystbyer som en del af den samme rejse, og med en stærkere identitet står Vestkysten bedre rustet i den globale turismekonkurrence. Vestkysten er allerede et stærkt brand herhjemme og i udlandet, men vi skal være endnu mere tydelige i den fælles fortælling for at trænge igennem med alt det spændende og smukke, som Vestkysten byder på.”
Vestkysten som superbrand
Målet med et fælles brand og en fælles kernefortælling for Vestkysten er styrke kendskabet til og fortællingen om Vestkysten – i en sammenhæng – og samtidig skabe en stærk brandplatform for de enkelte destinationer og feriesteder.
“Danmark nyder ikke godt af en høj kendskabsgrad i udlandet, og det er storbyerne som København og Aarhus eller Billund og Legoland, der er mest kendte. Men Vestkysten har jo med sine ca. 550 km kyststrækning og sin uberørte natur et kæmpepotentiale for at blive et superbrand – ”Nordsee”, som man siger i Tyskland – men vi skal tænke større og mere internationalt, hvis det skal lykkes,” siger Anna Oosterhof, turismeudviklingschef i Hjørring Kommune.
“Derudover er bæredygtighed et tema i hele verden, og her har Vestkysten en klar fordel, særligt på vores nærmarkeder. Vi kan godt konkurrere med yoga-ferier i Thailand på ro og det at komme ned i gear på ferien, men ferie i eller tæt på eget land er en mere klimavenlig ferie, og det er endnu et stærkt kort på hånden i markedsføringen. Endelig er der power i konstellationen med 10 kommuner og de nye større destinationsselskaber, som er på vej, så nu skal vi bare ud over rampen med dels den store, overordnede fortælling om kysten og naturen, men også de mange varierede oplevelser, der findes langs hele Vestkysten.”
Plads til lokale særkender
Det kreative bureau Fireball fra København skal hjælpe med at koge Vestkystens unikke brand-værdi ned til en samlet fortælling. Med deres kreative og visuelle kompetencer skal de blandt andet være med til at skabe en stærk visuel profil for Vestkysten.
“Vi har valgt et bureau fra København, fordi det er erfaringen, at det oftest er øjnene udefra, der bedst kan få øje på det unikke,” fortæller Michael Madsen, som er direktør i Jyllandsakvariet. Han er både bestyrelsesmedlem i Partnerskab for Vestkystturisme og sidder med i arbejdsgruppen.
Som medejer af en virksomhed, der arrangerer ture i den rå og barske danske natur i en stor del af vestkystområdet fra Hvide Sande til Nationalpark Thy, kender han om nogen til områdets unikke karakteristika:
“Der skal selvfølgelig være plads til de lokale særkender og forskelligheder, men på sigt, når vi alle begynder at bringe det nye logo og den nye identitet i spil i vores markedsføring og kommunikation udadtil, vil det styrke det fælles brand og den måde, vi sælger Vestkysten på. Det bliver en styrke, og der er en stor forståelse for projektet og engagement fra kommunerne og øvrige aktører. Når man har medvind, skal man sætte sejl, og derfor er timingen rigtig for at komme i gang med brandarbejdet nu.” På sigt skal fortællingen og brandet understøttes af fysiske elementer, som kan være med til at understrege og styrke sammenhængen på Vestkysten. Det kan fx være fælles skiltning og wayfinding eller udvikling af signaturpunkter.
Kilde: Dansk Kyst & Natur Turisme