Sundhedsstyrelsen har sendt en anbefaling om, hvilket beroligende lægemiddel der er mest hensigtsmæssigt, i høring. Anbefalingen lægger op til, at man anvender benzodiazepin, lav-dosis quetiapin eller pregabalin frem for andre lægemidler.
De senere år har vi set et stort fald i antallet af patienter, der er i behandling med benzodiazepiner, samt færre langtidsbrugere og et lavere forbrug af benzodiazepiner. Faldet skyldes først og fremmest et øget fokus på at begrænse forbruget. Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser dog samtidig, at forbruget af andre beroligende lægemidler, som for eksempel det antipsykotiske lægemiddel quetiapin i lav dosis, er steget.
En del patienter med belastningsreaktioner eller stress-relaterede lidelser får udskrevet antipsykotiske lægemidler. Det kan være patienter i krise, sorg eller anden belastning som følge af for eksempel sygdom, død, ulykke eller andre omvæltninger i tilværelsen. Som udgangspunkt skal man til de patienter anvende non-farmakologisk behandling frem for lægemidler, men det er ikke i alle tilfælde, at man kan opnå den nødvendige effekt. Patienten kan have relativt hurtigt opståede angst- og urosymptomer, som kan være pinefulde og funktionshæmmende. Det kan derfor efter en klinisk vurdering være nødvendigt at udskrive et beroligende lægemiddel for at få lindret symptomerne hurtigst muligt.
Anbefalingen, som er udarbejdet sammen med en ekspertgruppe, lægger op til anvendelse af enten benzodiazepin, lavdosis quetiapin eller pregabalin frem for andre lægemidler til voksne med nyopståede angst- og urosymptomer. Der er tale om kortvarig brug i højst fire uger, og non-farmakologisk behandling skal inden da være vurderet til ikke at være tilstrækkeligt.
Anbefalingen er i offentlig høring frem til torsdag d. 1. december 2022 kl. 12.00. Anbefalingen forventes at være klar til publicering i starten af 2023.
Kilde: Sundhedsstyrelsen