Store Bededag er ikke længere en helligdag, men i Fjerritslev lever traditionen videre – i hvert fald når det kommer til de varme hveder. Hos KonditorBager i midtbyen gør man klar til stor efterspørgsel fredag den 16. maj, hvor kunderne som sædvanlig forventer at hente de klassiske hvedeknopper.
– Folk vil stadig have deres hveder, og vi er selvfølgelig klar. Selvom Store Bededag er afskaffet, bager vi præcis som vi plejer, siger bagermester Per Krog Johansen.
Traditionen med de varme hveder stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor bagerne ikke måtte arbejde på helligdagen. Derfor blev hvederne bagt dagen før og varmet op hjemme – eller spist straks, mens de stadig var lune og friskbagte. Netop det sidstnævnte har udviklet sig til den nuværende tradition, hvor mange nyder hvederne aftenen før Store Bededag.
Hos bageren i Fjerritslev mærker man ingen tegn på, at danskerne har sluppet den gamle skik – heller ikke selvom dagen ikke længere giver fri fra arbejde.
– Det er ikke kalenderen, der bestemmer, hvornår folk spiser hveder – det gør deres vaner, siger Per Krog Johansen med et smil.
Så selvom Store Bededag er skrevet ud af loven, er den ikke skrevet ud af hjerterne. I Fjerritslev skal der stadig være hveder – varme, bløde og klar til at blive smurt.