Folkeuniversitet Jammerbugt står bag en række arrangementer i efteråret 2024. Kom til foredrag om vægt og sundhed, Gestapos flugt til Vendsyssel, ulve i Danmark, Tv-serien Matador og aktiv dødshjælp. Du kan også komme med på besøg på et forskningsinstitut.
Dette efterår byder på seks forskelligartede arrangementer, som Folkeuniversitet Jammerbugt har stablet på benene. Fælles for alle arrangementerne er, at de er på et højt fagligt og seriøst niveau. Arrangementerne er arrangeret af den lokale Folkeuniversitetskomité i fællesskab med lokale kulturaktører. Programmet er sammensat, så det tilgodeser forskellige interessefelter.
I den kommende efterårssæson kan man deltage i arrangementer med dette indhold:
Vægt og sundhed – når det, du troede, du vidste, skal vendes lidt på hovedet…
17. september 2024 i Nørhalne Hallen.
Vi har svært ved at forstå, hvorfor det er så svært at kontrollere vores vægt. Kalorier ind minus kalorier ud – spiste kalorier minus forbrændte kalorier. Et simpelt regnestykke – men alligevel så svært. Det er som om, det ikke rigtig går op.
I kløerne på Gestapo
22. oktober, 29. oktober og 5. november i DGI Huset Aabybro, 24. oktober 2024 i Egnssamlingen i Saltum og 7. november 2024 i Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum.
Foredraget handler om Gestapos dramatiske flugt til Vendsyssel tidligt om morgenen 5. maj 1945, hvor Gestapofolkene medbragte tre gidsler, heriblandt Aage Ingemann Christensen fra Aabybro, for at sikre fri passage under deres flugt.
Ulvens genkomst i Danmark
6. november 2024 i Gjøl Natur- og Kulturcafé.
I dette foredrag fortælles om ulvens genkomst i Danmark med udgangspunkt i museets Ulveatlas.dk, samlinger af skind, udstopninger, kranier og sporaftryk og illustreret med fotos af ulve og deres kendte opholdssteder.
De stærke kvinder og de slatne mænd i Tv-serien Matador
11. november og 12. november 2024 på Bratskov.
Helaftensoplevelse med foredrag, musik, mode og mad
En oplevelsesrig aften på Herregården Bratskov i selskab med Maude, Agnes, Laura, Ingeborg, Elisabeth og alle de andre. Der vil være foredrag om Matadors stærke kvinder, mulighed for at lytte og synge med på musikken fra Matador, opleve kjoler og mode fra Matador-tiden og smage lidt på Lauras køkken…
Skal aktiv dødshjælp indføres i Danmark?
12. november i Klim Valgmenighed.
Spørgsmålet om at indføre aktiv dødshjælp i Danmark i stil med det, som man bl.a. kender fra Holland, er blevet meget aktuelt efter, at et borgerforslag om emnet sidste år opnåede så mange underskrifter, at Folketinget var forpligtet på at sætte spørgsmålet på tingets dagsorden. I foredraget vil erfaringerne fra udlandet samt de gængse argumenter for og imod aktiv dødshjælp blive præsenteret og kommenteret, ligesom der vil være plads til debat om emnet.
Besøg på SUND – Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet
21. november 2024 på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.
SUND er i krydsfeltet mellem sundhed, medicin og teknologi. Der forskes i sygdom og sundhed og der uddannes læger, civilingeniører i sundhedsteknologi, idrætskandidater og andre sundhedsfagligheder. Kom med på rundvisning i huset.
Jammerbugt Kommune skal være Danmarks bedste Fritidskommune
Formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen fortæller, at Folkeuniversitet Jammerbugt er fuldstændig i tråd med den politiske ambition om at Jammerbugt Kommune skal være Danmarks bedste Fritidskommune. ”En kommune hvor borgerne skal have gode muligheder og rammer for et aktivt fritids- og kulturliv i alle lokalsamfund”, lyder det videre fra formanden.
Næstformand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Kiki Bach supplerer med, at Folkeuniversitetets tilbud matcher flot med de øvrige foredragstilbud i Jammerbugt Kommune, hvor både bibliotekerne og oplysningsforbundene har rigtig mange interessante foredrag. ”I Folkeuniversitetet er alle foredrag med forskere eller videnspersoner med lang erfaring inden for sit felt, hvor det for andre kan være mere bredt”, forklarer hun.
I det kommende efterår er foredragene arrangeret i samarbejde med Foreningen Historisk Mode, C-holdet i IFN, Idrætsforeningen Fremad Nørhalne, Lokalhistorisk Forening for Aaby Sogn, Egnssamlingen i Saltum, Fjerritslev Bryggerimuseum, Gjøl Natur- og Kulturcafe og Aalborg Universitet.
Læs mere om de enkelte foredrag og køb billetter her: https://raadhusjammerbugt.nemtilmeld.dk/series/folkeuniversitet-jammerbugt/
—
Fakta om Folkeuniversitet Jammerbugt – Videnskab, Værtskab og Fællesskab:
Lokalkomiteens medlemmer:
- Asger Dyhrmann, Blokhus
- Else Marie Michelsen, Øland
- Inge Pedersen, Nørhalne
- Lisbet Emmery, Gjøl
- Susanne Hjorth Hansen, Brovst
- Lars Haagensen, Jammerbugt Kommune
- Ulla Tjell, Jammerbugt Kommune
- Kontaktoplysninger
- Kulturkonsulent Ulla Tjell, utd@jammerbugt.dk 4191 2936
For yderligere, kontakt Kulturkonsulent Ulla Tjell, mail: utd@jammerbugt.dk, telefon: 41 91 29 36