Den 5. februar var det Sikker Internet Dag. Dagen blev markeret i hele verden, og i Danmark satte dagen børn og unges onlineadfærd på skoleskemaet.
Sikker Internet Dag
I år havde dagen fokus på, hvordan emner som online privatlivsret, persondatabeskyttelse og digitale fodspor kan gøres relevante og nærværende for børn og unge.
Børn og unges onlineliv
Har du børn, var dagen en god anledning til at tale med dem om deres brug af digitale og sociale medier. Tal fra DR Medieforskning viser, at unge mellem 7 og 12 år i snit tilbringer tre timer og ti minutter om dagen i selskab med en skærm, og størstedelen af tiden foregår online.
Det betyder, at en stor del af deres dagligdag og privatliv foregår på nettet. Hvem de taler med, hvad de deler, hvilke sider de besøger, og hvad de køber, ved de ofte kun selv.
Lær dine børn at være kritiske
Som forælder er det vigtigt, at du lærer dine børn at være kritiske, når de er online.
- Lær dem at være kritiske over for dem, de chatter med, de mails, de modtager, og de sites, de besøger.
- Lær dem at holde igen med udlevering af personlige oplysninger, billeder eller dokumenter.
- Lær dem også at være kritiske, i forhold til hvad de deler og sender videre, f.eks. videoer og billeder af andre.
- Og lær dem, at nettet husker i lang, lang tid.
Læs mere om at være forælder i en digital verden hos Børns Vilkår
Hvordan er du stillet, hvis det går galt?
Desværre kan det gå galt alligevel. Derfor kan det være en god ide at undersøge de typer forsikringer, der er tilpasset vores onlinefærden.
Forsikringsselskabet kan hurtigt sætte ind, så konti lukkes og betalingskrav afvises, og du kan f.eks. også få juridisk bistand eller psykologhjælp.