Staudemarken
Printereksperten
Sådan undgås et kollaps af danske kystsamfund
Per Dam, adm. direktør, Sol og Strand Feriehusudlejning
I nyhederne viser de billeder af tomme storbyer og affolkede gågader i Corona-undtagelsestilstand. I sommermånederne kan det ende med at blive billeder af tomme kystbyer i strålende solskin. Mange spørgsmål blafrer i vinden. Hvordan undgår vi kollaps i lokalsamfundene? Hvordan kan vi sammen øge interessen for, at danskere holder ferie i Danmark? Hvornår kan en kontrolleret åbning af grænserne begynde? I de danske kystområder er der brug for svar – hurtigst muligt.
Krisen rammer lige nu som en forhammer i alle kystsamfund, hvor tusindvis af job er bundet op på turismen. Hoteller og feriecentre står tomme, udlejningsbureauer og feriehusejere mister markant udlejning, og den voldsomme nedgang rammer lokalt. Når ex. en feriehusgæst er afsted på ferie, så går 36% af forbruget til overnatning, mens 64% anvendes på alt andet under ferien. Turisternes forbrug breder sig dermed som ringe i vandet: til oplevelser, attraktioner, restauranter, caféer, shopping, fødevarebutikker og meget mere. Kystturismen udgør størstedelen og er selve kernen i dansk turisme, som i alt skaber en årlig omsætning på 128 mia. kr. Turismens arbejdspladser skaber liv og sikrer vækst i de små lokalsamfund – samt bosætning og skoler. Jeg bor selv i Løkken og ved, hvor stor betydning turismen har for lokalsamfundet.
Her og nu er der brug for, at man fra myndighedernes side begynder at stimulere danskernes lyst til ferieophold i Danmark – vedtagelsen af store offentlige kampagner er et godt skridt på vejen, og det seneste forslag fra Dansk Erhverv omkring udvidelse af håndværkerfradraget til også at inkludere turisme, så der kan være fradrag for overnatninger og restaurantbesøg etc., er et godt forslag. Vi skal selvfølgelig fra erhvervet også selv være aktive med at gøre opmærksom på Danmark som et skønt ferieland. Vi skal være med til at sikre, at myndighedernes anvisninger følges, også når gæster tager på ferie. De danske overnatningssteder er forberedt til at tage de nødvendige forholdsregler for at minimere smittespredning. De danske feriehuse er særligt velegnede, da de fleste feriehusgæster er tiltrukket af samværet i huset samt fred og ro i naturskønne omgivelser.
Vi skal allerede nu erkende, at selv om vi er mange flere danskere, der vælger at holde ferie i Danmark, så kan flere danske turister umuligt lukket hullet efter tabet fra de mange mistede udenlandske gæster, som årligt foretager knap 30 mio. overnatninger i Danmark. Siden grænselukningen er al udenlandsk efterspørgsel stoppet, og vi har allerede alene i feriehusbranchen med den nuværende grænselukning mistet 2,4 mio. overnatninger!
Der er derfor – ud over tiltagene omkring øget indsats for danskeres ferier i Danmark – akut behov for at finde en løsning på en kontrolleret grænseåbning overfor udvalgte lande, der har styr på smitten. Det skal selvfølgelig ske med fuld respekt for myndighedernes sundhedsanvisninger og med fokus på de lande, hvor der som i Danmark er styr på smitten gennem en stram og sikker håndtering. Gensidig åbning af grænserne ifht. Tyskland står derfor forrest i køen som det absolut vigtigste marked – og lige efter følger Norge. Derefter kan andre lande følge.
Som ugerne går i uvished om sommeren og højsæsonens skæbne, så vokser behovene for hjælpetiltag, der kan sikre turismen og livet ved de danske kyster. Vandkantsdanmark lever af turisme. Uden turisme vil en række lokalsamfund blive ramt hårdt og det i meget lang tid. Vi kan dog starte med at hjælpe hinanden i Danmark. Derfor lyder min opfordring til alle danskere: støt lokalt og dansk, og hold sommerferie i Danmark – så er vi alle med til at holde liv i Danmark ude ved kysterne med de mange skønne oplevelser og smukke natur.
Bosætning Jammerbugt
Vejgaard sten og krystaller
Bilhuset Biersted A/S