Blandt Jammerbugts 17222 husstande er genbrug blevet populært. I region Nordjylland har 76 procent købt eller solgt brugt det seneste år. Krisen har givet genbruget et boost, forklarer forbrugerekspert.
Ifølge Den Blå Avis’ Genbrugsindeks er nordjyderne gode til at handle brugt, og hele 76 procent har købt eller solgt brugt det seneste år. Den nordjyske hang til genbrug mærkes hos Hanstholm Køkken i Aalborg, der netop har lanceret et nyt koncept, hvor genbrug er i centrum.
– Genbrug er langt mere populært i dag end for blot få år siden, også når der skal investeres i nyt køkken. I dag genbruger vi ofte skelettet i det eksisterende køkken eller bevarer en god bordplade, når vi laver et snedkerkøkken. Vi gør det ud fra tanken om, at man skal bevare de gode ting, og det er bestemt en tanke, der falder i god jord hos mange af vores kunder i øjeblikket, siger Tanja Drachmann der er distriktschef i Hanstholm Køkken i Midt-, Vest og Nordjylland.
Krisen skubber bæredygtigheden
De stigende priser på både energi, brændstof og fødevarer skubber de bæredygtige alternativer frem, som for eksempel at upcycle et køkken frem for at købe et helt nyt, forklarer forbrugerekspert.
– Generelt er kriser altid katalysatorer for igangværende forbrugsadfærdsændringer. Hos upcyclingskoncepter står incitamenterne næsten i kø for, at de kan lykkes. Det er sandsynligvis billigere for forbrugerne, bedre for klimaet, og ressourceforbruget eller råvaremængden er mindre. Forbruget for forbrugets skyld er på vej i skraldespanden, siger Ole Storm Jørgensen, der er forbrugsekspert og lektor på Erhvervsakademi Dania.
Nye køkkener skal holde længere
Konceptet er udsprunget af en idé om mere bæredygtige køkkener ved at forlænge levetiden for et køkken generelt.
Ifølge en undersøgelse fra Bolius skifter danskerne køkken hvert 11. år og længe før, de fleste køkkener er slidt i bund, og det er langt fra bæredygtigt, mener Carsten Brunhøj Andersen, der er direktør for Hanstholm Køkken.
– Bæredygtighed er blevet in, og det går jo hånd i hånd med at upcycle et køkken fremfor at rive det hele ned. Men kvaliteten skal stadig være i orden, så det kan holde til at blive brugt i væsentligt længere tid end 11 år. Et snedkerkøkken holder i hvert fald tyve hvis ikke tredive år, før det måske kan trænge til at blive skiftet, lyder det fra Carsten Brunhøj Andersen.
Hos Hanstholm Køkken vurderer man, at et snedkerkøkken holder helt op til tredive år, før det trænger til en kærlig hånd, en upcycling eller en fuld udskiftning.
Kilde: Epicent Public Relations