Nordjysk Motor Co.
Tømrermester Thomas Aaby
Kaffebaren
Springeren
Mortensens Mad
Aabybro Skov og Have

Foto: Steen Brogaard


Rasmus Prehn: Nu skal vi lande en ambitiøs grøn landbrugsaftale

Klimaforandringerne sker for øjnene af os. Over sommeren har voldsomme skovbrande fortæret enorme arealer af knastørt land, og voldsomme regnskyl har oversvømmet gader og hjem. Mange har mistet livet. Og det er også sket tæt på Danmark.

Den nye rapport fra FN’s klimapanel taler sit tydelige sprog: Det er nu, vi skal ændre kursen. Drastisk.

Herhjemme står landbruget for næsten en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning. En stor del af fremtidens grønne løsninger skal altså findes her.

Regeringen er klar. Men vi kan ikke skabe en grøn fremtid alene. Vi har brug for et Danmark, der står sammen. Vi må sikre holdbare politiske løsninger.

Vi skal 14 landbrugsministre tilbage, før det sidst lykkedes på tværs af de politiske blokke at give håndslag på landbrugets rammevilkår i årene frem.

Tiden er ikke til politisk skyttegravskrig. Klimakrisen er for alvorlig til, at hver holder på sit.

Jakob Ellemann-Jensens nylige udmelding om, at Venstre er et handlingsparat grønt parti, fortjener derfor stor ros. Nu håber jeg, det ikke bare er tom tale, men også vil vise sig i forhandlingslokalet.

Når jeg mødes med folketingets partier den 2. september, hvor forhandlingerne fortsætter, lægger jeg en aftaletekst på bordet. Den viser vejen til at nedbringe landbrugets udledninger af CO2 med 7,3 millioner tons om året, når vi rammer 2030. Det svarer til en reduktion på næsten 60 procent af udledningerne sammenlignet med 1990. Og som det eneste erhverv sætter vi et bindende reduktionsmål for landbruget på 40-60 pct.

Jeg har lyttet til partiernes ønsker og overvejelser omkring en stærk klimaindsats, der samtidig holder hånden under et erhverv, der er presset fra flere sider. Og alle parter har været med til at bringe planen langt.

Min appel til alle grønne og ansvarlige partier er: Klimakrisen er nu. Vi er tvunget til handling. Lad os samles om en ambitiøs aftale for dansk landbrug, der sikrer en massiv grøn omstilling og skabelsen af mange nye job.

Møderne er i kalenderen. Nu sætter vi slutspurten ind.

Faarup skovhus
FOF Vendsyssel
Kaffebaren
Aabybro pizza og steakhouse