En stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, der deles som underholdning på internettet, får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det.
Hunde- og kattevideoer er ofte populære på de sociale medier, og selvom mange af videoerne viser kæledyrene i harmløse og sjove situationer, er der en stigende tendens til, at dyrene også udsættes for uvante og ligefrem ubehagelige oplevelser. Det får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, til at råbe op og advare mod hverken at optage eller at like og dele disse dyrevideoer.
Vi ser rigtig mange videoer, der er ment som underholdning, hvor hunde og katte bliver udsat for små drillerier eller forskellige trends på sociale medier. For os mennesker kan det måske virke harmløst, men i mange tilfælde befinder kæledyrene sig rent faktisk i stressede og usikre situationer, som kan medføre, at de mister tilliden til ejeren, eller at de i værste fald udvikler angst, forklarer dyrlæge hos AniCura Dyrehospital i Skovlunde Pernille Hansen og fortsætter:
Der har blandt andet været en trend, der er opstået på de sociale medier, hvor man laver vandmelonsmasker og placerer på hundens hoved, eller at man sætter hunde og katte over for hinanden for at se, om de bliver aggressive. Lige nu florerer der desuden også mange videoer, hvor mennesker decideret forsøger at skræmme sin hund eller kat. I disse tilfælde gør man dyrene bange og fremprovokerer unødigt stress.
Ifølge Pernille Hansen, der i knap 20 år har behandlet hunde og katte med adfærdsproblemer, er en af de største udfordringer, at mange ikke er nok opmærksomme på kæledyrets signaler:
Hunde og katte kan jo ikke forstå ironi og humor på samme måde som os mennesker, og derfor får de ikke en forklaring på, hvad de udsættes for. Hvis kæledyret for eksempel stivner, flakker med munden eller begynder at gø eller hvæse højlydt, er det tydelige tegn på, at dyret er bange og utilpas. Som ejer er man derfor nødt til at læse sit kæledyrs signaler og forstå, at de her episoder påvirker dyrene negativt, forklarer hun.
Pas på med likes og delinger
AniCura opfordrer til, at man overvejer kraftigt, hvilke situationer man sætter dyrene i, inden man laver en optagelse, men også som bruger på sociale medier bærer man et ansvar. Videoerne florerer ofte på TikTok, Instagram og Facebook, og derfor bør man tænke sig ekstra godt om, når man støder på hunde- og kattevideoer:
Når man liker eller deler videoer, hvor hunde eller katte bliver sat i unaturlige og ukomfortable situationer, bidrager man til, at indholdet bliver spredt yderligere. Det bedste, man kan gøre, er derfor ganske enkelt at lade være med at like eller dele disse videoer, siger Pernille Hansen, der dog understreger, at det bestemt ikke er alle videoer, som man bør holde sig fra:
Der findes heldigvis rigtig mange sjove og søde videoer med hunde og katte, som har det godt i naturlige situationer, hvor de for eksempel leger i haven, spiser mad eller sover. Som ejer er det selvfølgelig helt i orden at filme sit kæledyr og dele på de sociale medier. Det vigtige er blot, at man holder øje med kæledyrets signaler og overvejer en ekstra gang, hvad det er, man udsætter sin hund eller kat for, afslutter hun.
Kilde: AniCura