Suvo
Nordjyske Bank
Kaffebaren
Springeren
Mortensens Mad
Ertmansfisk
Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ”Helt vildt”. I den sidste uge i september udforsker tusindvis af skoleelever over hele Danmark den vilde natur. På Ingstrup Trivselsskole skal eleverne bl.a. dissekere en hjort og lave mad med friske råvarer til ”Nak og Æd”.

Skal man blive klogere på, hvad biodiversitet egentlig er, er der kun én vej frem: Man må ud i naturen med alle sanser. På Ingstrup Trivselsskole i Løkken har skolens 115 elever arrangementer hele ugen for at få kendskab til levevilkårene for det dyreliv, de møder i deres nære omverden.

”Det bliver en helt fantastisk uge med mange “hands on” oplevelser,” siger lærer Agnete Brændgaard Rømer.

Eleverne skal bl.a. i Aalborg Zoo, have besøg af en jæger, som kommer med en hel hjort, og de får også besøg af Gustav Urth fra Naturtryl, som tager børnene med på udendørs-eventyr.

Skolen har desuden lavet et samarbejde med lokale og forældre. De kommer med friske fisk, fasaner og duer, og eleverne kan gå på rov i haverne, så de kan se og mærke råvarerne fra de er helt friske, til de er tilberedt, samt se på dyrenes anatomi.

Viden og handlekraft

I alt deltager omkring 130.000 børn og unge over hele Danmark i den store, nationale Naturvidenskabsfestival under temaet ”Helt vildt”. I uge 39 arbejder eleverne i tusindvis af forskellige varianter og projekter med både den vilde og den tæmmede natur og undersøger, hvordan vi mennesker påvirker miljøet lokalt og globalt.

”Alle taler om natur, biodiversitet og bæredygtighed. Men uden viden og handlekraft hos den enkelte helt ned i børnehøjde, dør det hele hurtigt ud igen. Her får eleverne alle sanser i spil, når de arbejder fysisk med naturens elementer. På den måde oplever de, at naturfag kan bruges til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer,” siger projektleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Ea Eskildsen.

I år kommer Naturvidenskabsfestival i høj grad til at bidrage til et grønnere, vildere og mere insektvenligt Danmark. Så godt som alle deltagere i Naturvidenskabsfestival har nemlig lige som Ingstrup Trivselsskole valgt at følge temaet ”Helt vildt”.

Hvert år er festivalen en fejring af naturfagene helt ned i detaljen, samtidig med at eleverne får følelsen af at være med i noget større. Det er en uge med højt til himlen, hvor der bliver sat spot på naturfagene på nye, overraskende måder.

”For eleverne kan Naturvidenskabsfestival være en øjenåbner for naturens betydning for menneskets overlevelse og omvendt, men også for, hvad naturfag kan bruges til. For lærerne er det en chance for at hente inspiration til nye måder at undervise i naturfag på, og for forældrene – tja, måske kommer der et glad barn hjem fra skole med snavsede gummistøvler på”, siger Ea Eskildsen.

Ingstrup Trivselsskole har fået 15.000 kr. af Poul Due Jensens Fond til den ”vilde uge”. Årets store fejring af naturvidenskaben og dens muligheder foregår fra d. 27. september til d. 1. oktober og arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter, der bistår skolerne med undervisningsforløb, materialer og inspiration. Festivalen er 100 procent fond-finansieret.

Faarup skovhus
Minitel
Kaffebaren
GF Forsikring