Attrup Havne Café banner 1
pen og papir
Mortensens Mad
Springeren
AKKC
K.E.C. Jammerbugt Kulturcenter
Baggesen

Antal spiritusulykker falder, og Region Nordjylland sakker bagud

 

Selvom antallet af spiritusulykker i Region Nordjylland er faldet med 57% over de seneste ti år, er det faktisk en fjerdeplads i forhold til det fald, der er set i resten af landet. Forhandler af alkometre ser en sammenhæng mellem salgstal og tendens.

 

Indbyggerne i Region Nordjylland er blevet mere opmærksomme på spirituskørsel, men der er stadig plads til forbedring. Tal fra Danmarks Statistik viser antallet af spiritusulykker i regionen er faldet med 57%, hvilket er lidt over gennemsnittet på 58%. Selvom der er sket et fald, var der stadig 53 spiritusulykker i Region Nordjylland i 2019.

 

En del af forklaringen på den positive tendens kan være, at et stigende antal danskere vælger at tage et alkometer med i tasken, når de skal til fest. I hvert fald er salget af alkometre steget de seneste år. Det viser salgstallene fra Danmarks største forhandler af alkometre til private, Testdig.

 

– Selvom der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem tallene, så er de alligevel forbundet. Vores typiske kunde vil gerne kunne drikke et glas vin eller to til festen og samtidig være sikre på, at de er i stand til at køre hjem i bil. Flere mennesker siger fra over spirituskørsel, siger Mikkel Roed, direktør i Testdig.

 

Da Danmark lukkede ned den 11. maj i år, forsvandt 31 procent af salget over de næste tre måneder. Dog er salget af alkometre til privat brug begyndt at stabilisere sig i takt med genåbningen.

 

Corona giver udslag i antal alkoholtest

Mens Testdig melder at salget af de fysiske alkometertest har dalet under karantænetiden, har Alkolinjen, som Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund driver i fællesskab, oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser i samme periode. Alkolinjen rådgiver danskerne om deres alkoholforbrug, og her registrerede man ti gange så mange, som tog deres online-alkoholtest, efter nedlukningen begyndte.

– Vi så, at vores test om alkoholforbrug gik fra et par hundrede brugere om ugen til 15.000, hvilket må siges at være en voldsom stigning. Vi kender ikke til de præcise tal endnu for, om danskerne rent faktisk drak mere eller mindre i denne periode, men tallet siger noget om, at en større gruppe end ellers har taget deres alkoholforbrug til overvejelse, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af telefonrådgivningen hos Alkolinjen.

Til trods for genåbningen og den enorme bevidsthed om alkoholforbrug i befolkningen, så forventer Mikkel Roed dog ikke endnu et rekordsalg til dette års julefrokostsæson.

– Mange virksomheder afholder ikke julefrokost, J-dag er som bekendt aflyst, og det samme bliver mange af de private julefrokoster med familie og venner. Så på den måde er tingene ikke helt tilbage til normalen, og til trods for den store opmærksomhed på spritkørsel i øvrigt, så kommer aflysningerne til at mærkes på vores salg.

Kilde: Testdig.dk

Faarup skovhus
Minitel
Beauty by Kramer
Bilhuset Biersted A/S