Økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune har holdt møde og på dagsordenen var Aabybro midtby.
Beslutningstema
Der er i siden efteråret 2018 arbejdet med en strategiske udviklingsplan for Aabybro Bymidte. Denne plan bygger på en omfattende analyse af Aabybro og dens midtby. Midtbyplanen opstiller fem strategiske mål for midtbyens udvikling. Herudover beskriver planen et åbningstræk samt en etape skitse for med en mulig udviklings- og realiseringstakt.
Jammerbugt Kommune har siden efteråret 2018 i samarbejde med Realdania og konsulentfirmaet CFBO udarbejdet en baggrundsanalyse og Midtbyplan der er en strategiske plan, der skal sætte retningen for udviklingen af Aabybro Midtby. Målet er at skabe en stærk midtby, der er vigtig både for Aabybro og for Jammerbugt Kommune.
Midtbyplanen opstiller fem strategiske mål for midtbyens udvikling:
En Midtby – Flere kvarterer
En opdeling af midtbyen i tre kvarterer på baggrund af de nuværende og fremtidige funktioner – Hovedgaden omkring Østergade, Skole og fritid ved Aabybro Skole og DGI-hallen samt det nye bykvarter, der opstår omkring Aabybro Centret i forbindelse med de igangværende omdannelsesprojekter.
Forbundet Midtby
Der ønskes en forenklet trafikstruktur for bilister i byen samt en priotering af bløde trafikanter. Herudover arbejder planen med styrkelse af banestien bla. gennem nye stiforbindelser nord-syd.
Livlig Midtby
Her fokuceres på en koncentration af funktionerne i Aabybro – i den forbindelse opstilles princippet “Midtbyen først”, hvor der opstilles et mål om at koncentrere al aktivitet, der bidrager til mere byliv i bymidten – det være sig erhverv, bolig, fritid, kultur, uddannelse mv.
Stærk handelsby
Her er målet, at Aabybro skal fremstå som en samlet handelsdestination. Dette skal bla. ske gennem at skabe en samlet handelsoplevelse, prioritering af hovedgaden, samt skabe et bysamarbejde på tværs af alle byens aktører.
Grøn Midtby
Banestien fremstår som et grønt træk i midtbyen. Dette skal styrkes ved at fremtidige fx. udefaciliter i forbindelse med skolen etableres i sammenhæng med banestien. Herudover skal grønne elementer indarbejdes i gadedesign, altaner, p-pladser mm.
Åbningstrækket
For at kickstarte udviklingen i Aabybro Midtby foreslår midtbyplanenn, at der arbejdes videre med et “åbningstræk” kaldet Broen – dette er en ny forbindelse, der kommer til at gå fra Rundkørslen ved Aaby Sdr. Gade til Kattedamsvej. Målet er at Broen kan fungere som en ny rygrad i Midtbyen, hvor der skabes synlige fællesskaber af offentlig karakter. Broen vil ligeledes have fokus på lette trafikanter og skabe et alternativ til f.eks. at cykle på Østergade. Udformning og udbredelsen af åbningstrækket kan ses i Midtbyplanen. Der er yderligere udarbejdet principper for fortætning så byliv og byfunktioner prioriteres.
Etapeskitser og udviklingsscenarier
Planen afsluttes med en etapeskitser der skitser en mulig realiseringstakt samt tager forbehold for om der er tale om offentlige eller private investeringer. Herudover beskrives udviklingsscenarier for tre nedslagspunkter i byen – DGI forplads, Torvet og busterminalen samt Aabybro Centret.
Der tidligere søgt om økonomisk støtte hos Realdania til realisering af Åbningstrækket – Realdania har valgt ikke at tilgodese Jammerbugt Kommune i denne forbindelse. Planen forventes danne grundlag for eventuelle fremtidige ansøgninger om medfinanciering af delelemnter i omdannelsen fra hovedgade til bymidte.
Det forventes ligeledes at planen indarbejdes i fremtidig planlægning for Aabybro midtby, som kommende lokalplaner og integreres i den kommende kommuneplanrevision. Midtbyplanens principper vil herudover blive inddraget i den konkrete sagsbehandling i Aabybro Midtby – fx i forbindelse med omdannelsen af Aabybro Centret.
I forbindelse med vedtagelsen af denne plan vil der blive etableret en midlertidig plads foran DGI-huset for at afprøve en del af planens elementer 1:1. Pladsen forventes etableret fra den 16. maj med officiel indvigelse den 20. maj. Pladsen forventes nedtaget efter 1½ måned.
Økonomi
Der er tidligere ansøgt om 5 mio. kr hos Realdania som med finasiering af realisering af Åbningstrækket. Såfremt alle eller dele af planens elementer skal gennemføres vil det kræve en kommunal medfinanciering da der bla. er tale om offentlige stier.
Læs mere om planen for Aabybro HER
Kilde: Jammerbugt Kommune