Julen er en dyr tid, og det gælder særligt i år, hvor energikrisen raser. Du behøver dog ikke at undvære al julelys i decembermørket. Med disse få sparetips kan du spare strøm på julebelysningen.
Julen varer længe, koster mange penge.
Særligt i år, hvor blandt andet energi- og elpriserne har taget en himmelflugt i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine.
Derfor ligger det måske mange boligejere på sinde, hvorvidt de bør droppe den vanlige julebelysning på matriklen denne jul.
En beslutning, som måske særligt kan være hård at træffe for dem, der gruer for en grå og kedelig jul.
Heldigvis er der fortsat mulighed for at tænde julelys i vintermørket – endda uden at det skal koste dig en formue.
SparEnergi, som hører under Energistyrelsen, har nemlig udarbejdet nogle sparetips til dig, der ikke vil undvære de funklende julelys.
Køb de rigtige pærer
Mest af alt opfordrer SparEnergi til, at man køber lyskæder med LED-pærer. De bruger nemlig 80 procent mindre strøm end glødepærer, og så holder de 25 gange bedre.
Køber du en ny lyskæde, vil den højst sandsynlig være med LED, og har du ikke en i forvejen, kan det svare sig at skifte til en.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt de lyskæder, du har derhjemme, er med LED eller ej, kan du med fordel tjekke, hvor mange watt lyskæden bruger. Er det over 30 watt, er der formentlig ikke en LED-lyskæde.
I det hele taget gælder det, at jo lavere watt, belysningen har, desto lavere forbrug.
Vær desuden opmærksom på at gå efter de rette farvetemperaturer, når du vælger pærer.
Ønsker du hvid belysning, som minder om dagslys, bør du gå efter 3.500-4.000 kelvin. Ønsker du varmt lys, bør du gå med 2.700-3.000 kelvin.
Lys på rette tid og sted
Som du nok har erfaret, er der stor forskel på, hvornår på døgnet, du bruger strøm. Det gælder naturligvis også, når det kommer til julelys.
Derfor lyder rådet, at du slukker lysene på dyre dage og tidspunkter og tilsvarende nøjes med at have dem tændt, når elpriserne er lave.
Her kan du også med fordel benytte en timer, som automatisk tænder og slukker for julebelysningen inden for en given tidsramme.
På den måde slipper du også for at gå udendørs for at tænde og slukke for lysene på en stikkontakt.
Et tænd-/sluk-ur fås ovenikøbet til relativt få penge, som hurtigt tjener sig ind igen.
Fakta: Så meget koster julebelysning
Gløde-/halogenpærer, 80 watt: 960 kr.
Gløde-/halogenpærer, 35 watt: 420 kr.
LED-pærer, 5 watt: 60 kr.
Forudsætningerne for beregningerne er, at der er benyttet lyskæder 24 timer per døgn i tre måneder for en elpris på 5,5 kr./kWh.
Kilde: Boligsiden