50 % af befolkningen mener ikke, deres varmeregning bør bestemmes af, hvor de bor og deres opvarmningskilde, viser ny undersøgelse. Mere end hver 3. dansker mener desuden, at politikerne i højere grad skal regulere og kompensere, så der bliver mere lighed mellem danskernes varmeudgifter.
Halvdelen af danskerne mener ikke, det skal være, hvor man bor og hvilken varmekilde, man har, der skal afgøre, hvilken varmeudgift man skal betale.
Det viser en stor repræsentativ spørgeundersøgelse blandt ca. 2.000 voksne danskere, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for home.
”Det er blevet udstillet de seneste måneder, at der er store forskelle i danskernes varmeudgifter, ligesom vi er sårbare på forsyningssikkerheden,” siger boligmarkedsanalytiker og talsperson i home Henrik Hauthorn Jensen og uddyber:
”Vores undersøgelse tyder på, at der er mange, der synes, at de nuværende prisforskelle er uretfærdige og samtidig ønsker de mere tryghed omkring opvarmningen af deres bolig.”
Kan ikke selv bestemme
Mange boligejere har i dag ikke et reelt valg i forhold til deres varmekilde. De er tvunget til at være tilsluttet den ordning, der findes i det område, hvor de bor, påpeger Home.
”Mange boligejere kan ikke selv bestemme, hvilken form for opvarmning, de er tilsluttet, og inden for samme opvarmningsform er der vidt forskellige priser fra område til område,” siger Homes analytiker.
Der er som bekendt vidt forskellige varmepriser ud over landet. For nogle er udgiften til at opvarme et standardhus med fjernvarme måske under 10.000 kr. årligt, mens andre betaler fem-seks gange mere for at varme en tilsvarende bolig op med deres gasfyr.
”Det er der mange, som synes ikke er helt fair, tyder vores undersøgelse på,” lyder det fra Homes analytiker.
Især kvinderne og danskere over 50 år synes ’slet ikke’, det er i orden, at det er opvarmningsform og bopæl, der skal bestemme varmeudgiften.
Politikerne bør sørge for mere lighed
YouGov og Homes undersøgelse viser også, at 36 % synes, at politikerne i ’høj grad’ eller ’meget høj grad’ bør regulere og kompensere, så der bliver større sikkerhed for – og mere lighed mellem – danskernes varmeudgifter.
Især de unge mellem 18 og 29 år svarer i undersøgelsen, at politikerne i ’høj grad’ bør regulere og kompensere.
Mændene er mest imod politisk indblanding.
Kilde: Home