torsdag 28. marts 2024

Hvor skal vi sove?

Sommerferie i den danske natur

Der er masser af spændende oplevelser at tage fat på i den danske sommer. Fra de simple endagsture med madpakke, til de helt store oplevelser med overnatning i det fri og mad over bål.

Hvor skal vi sove?

Det kan være rigtig spændende at sove i den fri natur, og der er rigtig mange måder at gøre det på. Hvis man ikke har prøvet det før, kan man starte med et telt i en baghave, og hvis man er rigtig sej kan en nat under åben himmel give oplevelser for livet.

  • På brugminbaghave.dk kan du se hvor i landet du helt gratis kan låne en baghave til dit telt. Det kan være en god måde at starte ud på, hvis I ikke har prøvet at overnatte ude før.
  • I folderen Nat i naturen kan du læse en masse om, hvordan man overnatter ude i naturen, og hvilke spændende oplevelser der findes i mørket.
  • I anledningen af danskernes stigende interesse for naturen, er der fra start maj åbnet 77 nye skovområder op i landet, hvor der er “fri teltning”. Det betyder, at man må slå sit telt op i skovbunden, så længe man følger de gældende regler for området. Se hvor der er fri teltning på udinaturen.dk
    Kilde: DN

 

Sov i skovbunden – uden telt

Du må gerne overnatte i skovbunden på Naturstyrelsens arealer – i en sovepose, med et tæppe eller et regnslag eller i en hængekøje i et træ eller lignende – dog uden at beskadige træer, f.eks. deres bark, som især er sårbar om foråret. Hvis du ønsker at sætte et regnslag eller en tarp op, så den får samme funktion som et telt, må det kun ske i skovene med fri teltning eller på en af lejrpladserne.

 

Fri teltning

I mere end 275 statsskove over hele landet må du slå dit telt op for en nat – se dem alle på kortet nedenfor.

Regler for fri teltning i skove

Teltning må kun ske på de træbevoksede områder i de udvalgte skove.

  1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
  2. Man må højst slå to telte op samme sted.
  3. Teltene må maks. være tre-personers telte
  4. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
  5. Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.
  6. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.
  7. Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Evt. lukning af skove med Fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt evt. med opsatte skilte ved skovenes indgange
  8. Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
  9. Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.
  10. Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.
  11. Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

Hvis du er usikker på, hvor du må telte og grænserne for teltningen, så kontakt den lokale naturforvaltningsenhed.

Oversigt over statsskove med fri teltning

Naturstyrelsen har i alt 278 skovområder med fri teltning.

Se hele listen

I oversigten kan du se skovnavn med nærmeste større by samt Naturstyrelsens lokale naturforvaltningsenhed, fx THY = Naturstyrelsen Thy.

 

Pas på ilden

Når naturen er tør, øger det risikoen for naturbrande. Hvis kommuner indfører forbud mod brug af åben ild, gælder det også på Naturstyrelsens arealer.

Læs mere om brug af åben ild

Giv plads til andre, hvor der er plads til afstand

Coronavirus/COVID-19 i Danmark betyder, at flere for tiden færdes ude i naturen. Dette gælder også på statens naturområder, hvor vi oplever flere besøgende end normalt.  Naturstyrelsen opfordrer til, at vi alle hjælper hinanden til, at flest muligt kan få en god oplevelse i naturen. Giv derfor gerne plads til andre, hvis du kan – også selvom du har booket på forhånd. Det er som altid vigtigt, at du følger myndighedernes krav og anvisninger til, hvordan du beskytter dig selv og andre imod coronasmitte og kun giver plads til andre, hvis der er plads til afstand. Læs mere på coronasmitte.dk.
Kilde: Naturstyrelsen

Next Post