Suvo
Tøjeksperten Aabybro
Podi
Kaffebaren
Springeren
Mortensens Mad
Ertmansfisk

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og tiden er derfor inde til at give boligen et grundigt tjek for at holde træk og kulde ude i vinterhalvåret. Et godt sted at starte er husets indgangsparti, som spiller en vigtig rolle for både energiforbrug og indeklima, lyder det fra nordjysk tømrermester.

Den kolde vintertid står for døren, og det betyder massevis af indendørshygge for de fleste. Hyggen kan dog hurtigt blive spoleret af kulde og træk i hjemmet, hvis ikke huset er godt rustet til den kølige vintertid. Der kan være flere årsager til, at varmen suser ud, mens kulden trænger ind, og det er derfor oplagt at give hjemmet lidt ekstra kærlighed, inden vinteren for alvor rammer. Sådan lyder det fra Peter Møller Pedersen fra Torp Byg i Aalborg:

– Mange danskere er generet af kulde og træk i hjemmet hen over vinteren, hvilket udover de daglige gener også kan have en negativ indvirkning på husets energiforbrug. Et oplagt – og overskueligt – sted at sætte ind er husets yderdør, som er alfa og omega for et godt indeklima og et fornuftigt energiforbrug.

Peter Møller Pedersen er særligt uddannet inden for døre og er en del af dørproducenten Swedoors håndværkerklub Din Dørmand. Han kommer her med sine bedste tips til at gøre huset klar til den kølige tid.

Start med døren
Ifølge Peter Møller Pedersen er mange huse udstyret med hoveddøre, som er flere årtier gamle, og det kan have negative konsekvenser for både indeklimaet og varmeregningen. Udfordringen med en ældre dør kan nemlig være, at den ikke længere lukker tæt og derfor lader varmen suse ud af hjemmet. At vælge en lavenergi-hoveddør er derfor en nem måde at spare på husets energi og samtidig bidrage til miljøet.

Swedoors energivenlige døre er nemlig specielt designet til at reducere varmeudledningen og dermed sænke behovet for opvarmning af hjemmet.

– Det kan også være, at den nuværende hoveddør blot har brug for en kærlig hånd, og det kan derfor være en god idé at tjekke hængslerne efter, som kan blive løse med tiden. Er det tilfældet, vil det som regel være ganske let at skrue dem fast igen, forklarer Peter Møller Pedersen.

Få styr på isoleringen
Inden de kolde vintermåneder melder deres ankomst, kan det også være en god idé at undersøge, om isoleringen på loftet er i top. En efterisolering af loftet er nemlig et billigt og effektivt tiltag, som er relativt let at udføre i et almindeligt parcelhus. Hvis huset er bygget op med hulmure i de ydre vægge, kan man også med fordel overveje at få lavet hulmursisolering, der bidrager til en god varmebesparelse i hjemmet.

God isolering stiller dog større krav til udluftningen i huset for at undgå fugtskader, og Peter Møller Pedersen anbefaler derfor at lufte ud minimum tre gange dagligt for at opnå gennemtræk.

Kilde: Swedoor JELD-WEN og Torp Byg

Hotel Phønix
Minitel
Kaffebaren
Bilhuset Biersted A/S