Tusindvis af danskere vil forbyde sprøjtegifte i haver og på offentlige arealer
Et borgerforslag mod Roundup og andre bekæmpelsesmidler har i skrivende stund fået 14.500 underskrifter. Forslaget gælder haveejere og offentlige fællesarealer.
Øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer.
Sådan lyder det borgerforslag, der i skrivende stund har fået godt over 15.000 underskrifter. Et borgerforslag skal have mindst 50.000 underskrifter for at blive taget op i Folketinget.
Skriv under på borgerforslaget mod Roundup nu
Rikke Lundsgaard, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at der er god grund til danskernes gift-modstand.
-En undersøgelse viser, at 40 procent af insektarterne er i tilbagegang, og en tredjedel er truede. Det sker både på grund af pladsmangel, altså for lidt natur, men også på grund af de sprøjtegifte, som skader insekter. Derfor har vi længe arbejdet for at forbyde brugen af de farligste insekt- og ukrudtsgifte, herunder neonikotinoider, der er kendt som bidræbergift, samt Roundup.
Næsten 20.000 haveejere er allerede giftfri
Danmarks Naturfredningsforenings og Landsforeningen Praktisk Økologis initiativ Giftfri Have har 18.500 tilmeldte.
Det svarer til cirka 107 millioner kvadratmeter, når man tæller de kommuner med, som også har registreret sig som giftfri. Nemlig Vordingborg, Furesø, Aalborg og Høje-Taastrup kommuner.
Vær med til at gøre Danmark giftfri ved at tilmelde dig Giftfri Have
– Den konstante og voksende opbakning til Giftfri Have vidner om en enorm interesse for at dyrke haver og offentlige arealer i større overensstemmelse med naturen, siger Rikke Lundsgaard og fortsætter:
– Danmarks insekter er i tilbagegang, og det kan vi alle sammen gøre noget ved. Også haveejere, staten og kommuner.
Især landbruget har et stort ansvar i den sammenhæng:
– I og med landbruget fylder så meget, betyder det, at over halvdelen af Danmarks areal sprøjtes næsten tre gange med gift, der er lavet til at slå planter, insekter og svampe ihjel. Vi arbejder for en udfasning af brugen af giftene i hele landet til fordel for både insekter, fugle og grundvand.
Læs, hvorfor vi arbejder for et økologisk landbrug
I borgerforslaget skriver forslagsstillerne:
“Landbruget bruger langt det meste af al sprøjtegift i Danmark. Det optimale ville være at kræve et forbud mod det hele, men da brug af gift i private haver samt på offentlige arealer må formodes at være nemmere at få vedtaget, koncentrerer borgerforslaget sig i første omgang om dette.”
Rester af sprøjtegifte ender i vores drikkevand
Sprøjtegiften glyphosat, som er aktivstoffet i Roundup, bruges i Danmark mest af landbruget. Stoffet er lovligt i EU frem til 2022. Den danske regering var med til at få stoffet lovliggjort, selvom det er under mistanke for at være kræftfremkaldende af WHO’s kræftforskningsinstitut.
Læs, hvorfor vi mener glyphosat bør forbydes
Og giftene holder sig ikke kun på de afgrøder, de bliver sprøjtet på. Giftene ender i grundvandet, hvor det i sidste ende pumpes op som vores drikkevand.
For høje koncentrationer af sprøjtegift i drikkevandet var årsag til, at 250 vandboringer rundt om i landet i løbet af 2018 enten lukkede eller blev sat i alternativ drift.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening