Der er over 52.000 unikke vejnavne i Danmark, og med et så stort antal er der ikke noget at sige til, at en del af dem er til den spøjse side. Boligsiden har udvalgt nogle af de mest bizarre vejnavne.
Der er ingen grund til at investere i rumdragt og tilhørende raket, hvis du drømmer om en tur til månen. Det er både nemmere og billigere at tage toget eller bussen – i hvert fald hvis du skal til den del af månen, der ligger i Bjerringbro eller Hundested, der begge har veje navngivet efter den store, lysende ost.
Og det er ikke de eneste steder i Danmark, hvor kommunerne har været kreative med valget af vejnavne. Ikke langt fra Hundested ligger Frederiksværk, hvor du kan finde Den Korte Vej, som slet ikke er så kort endda. Eller lidt kort, måske. I hvert fald er Den Gyldne Middelvej i Brande en hel del længere. Og selvom det lyder som en vej, der er baseret på et kompromis, er den nærmere det modsatte, i det den deler sig i to separate veje.
Endnu mere kringlet er Stenalderen i Hedehusene, for her er der tale om en vej, der forgrener sig ud i flere forskellige løkker. Og bliver det for kompliceret, skal man bare søge mod Arnestedet i Varde. Her er der tale om en lille vej, der kun er halvt så lang som Den Korte Vej.
”Vi ser ganske ofte, at der udvælges temaer til forskellige kvarterer – eksempelvis et fuglekvarter, blomsterkvarter eller landekvarter. Der findes dog også en lang liste af vejnavne, hvor man kan undre sig over, hvordan de er blevet til. Men at der fra tid til anden dukker mindre traditionelle idéer op, må jo ske, når der konstant skal findes på nye navne,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:
”Om et mindre positivt klingende vejnavn påvirker boligkøberne, kan vi ikke sige meget om. Men køber man eksempelvis et hus i Køllesvinget, er det dog stensikkert, at man har fået en slagkraftig adresse med i handlen.”
De mest bizarre vejnavne
I Danmark er der over 52.000 unikke vejnavne. Boligsiden har udvalgt nogle af de mest mærkværdige vejnavne i kategorierne: De langt ude, de frække, de deprimerende, de kryptiske og de knap så behagelige – se dem herunder.
DE LANGT UDE:
Vejs Ende
Prærien
Bygrænsen
Månen
Sahara
Køb sommerhus i Sahara
-
Areal
119 m²
-
Vær.
5
-
M²-pris
18.487 kr.
DE FRÆKKE:
Pikhedevej
Knepholtvej
Bolleskovvej
Stenpikkervej
Køb sommerhus på Stenpikkervej
-
Areal
63 m²
-
Vær.
3
-
M²-pris
8.380 kr.
DE DEPRIMERENDE:
Helved
Lossepladsvej
Langdraget
Syrefabriksvej
Pøl
Nervøsvej
Køb andelsbolig på Nervøsvej
-
Areal
84 m²
-
Vær.
4
-
M²-pris
5.295 kr.
DE KRYPTISKE:
Labyrinten
Indelukket
Pi
Den lukkede vej
Blindgyden
Køb hus i Blindgyden
-
Areal
62 m²
-
Vær.
2
-
M²-pris
5.313 kr.
DE KNAP SÅ BEHAGELIGE:
Ondaftenvej
Knivvej
Voldens kvarter
Smuglerstien
Tyvevej
Køllesvinget
Dolken
Køb hus i Dolken
-
Areal
215 m²
-
Vær.
5
-
M²-pris
21.074 kr.
Hvad siger lovgivningen om navne på veje, gader og stræder?
- I nogle kommuner er der et særligt vejnævn, hvor nye gade- og vejnavne besluttes. I andre er det i teknisk forvaltning.
- Du kan selv foreslå vejnavne til vejnavneudvalget i kommunen. I sidste ende er det typisk vejudvalget, hvis kommunen har et sådan udvalg, eller Teknisk Udvalg, der afgør vejnavnene.
- Stednavneudvalget under Kulturministeriet foreskriver, at en person ikke må være nulevende eller nyligt afdød, når de opkalder veje efter personer. Man anbefaler en karensperiode på fem til ti år.
- Kommunernes navneudvalg er tvunget til at følge reglerne for dansk retskrivning.
- Alle fremtidige vejnavne skal godkendes af SDFE (Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, red.)
(Kilde: Bolius med reference til Peder Gammeltoft, formand for Stednavneudvalget under Kulturministeriet)
Kilde & foto : Boligsiden/ Af: Ahn Line Woo Shing Hai