Andelen af foreningsaktive borgere i Jammerbugt Kommunes nærmer sig nu 50 procent. Det er cirka 10 procent over landsgennemsnittet. Mentaliteten er en del af årsagen, vurderer foreningskonsulent.
Foreningsdanmark melder om fremgang på medlemsfronten. Medlemstallene i DGI og DIF (Dansk Idrætsforening) overgår nu niveauet før corona. Det var beskeden fra de to idrætsorganisationer denne uge. I Jammerbugt Kommune ses tendensen i udpræget grad. Faktisk overgås landsgennemsnittet på 39,6 % her med cirka 10 procent, når det gælder foreningstilslutning. Knap halvdelen (49,3 %) af borgerne i Jammerbugt Kommune er nu medlemmer af en forening under DGI eller DIF. 1082 af dem er kommet til fra 2021 til 2022.
Lysten til at gøre noget for andre, de frivilliges vedholdenhed og gode rammer er en del af årsagen, mener foreningsudviklingskonsulent, René Melvad Jørgensen.
”I Jammerbugt Kommune arbejder vi hver dag for, at foreningslivet har de bedste betingelser for at trives og skabe moderne, relevante og inkluderende fritidsfællesskaber. Det i sig selv skaber et godt fundament for et foreningsliv i udvikling. Samtidig oplever jeg, at man rundt om i de lokale foreningsfællesskaber ikke bruger så megen energi på det, som måske kunne være anderledes. I stedet arbejder man konstruktivt og positivt med det, der er, og ser mulighederne frem for begrænsningerne. Den mentalitet skaber gode fællesskaber og gode fritidstilbud, som trækker flere til”.
Social bevidsthed efter corona
Også de nye erkendelser, som mange gjorde sig under corona-nedlukningerne, spiller ind, vurderer René Melvad Jørgensen.
”Churcill sagde engang, at man aldrig skal lade en god krise gå til spilde. I en landdistriktskommune som Jammerbugt, oplever jeg, at lokalsamfundene er rykket tættere sammen, efter de mange måneder, hvor nogle oplevede sig ensomme. Man er blevet mindet om værdien af fællesskabet, og foreningslivet har grebet denne mulighed. Det har gjort, at flere har meldt sig ind i en forening. De mange frivillige foreningsmennesker rundt om har samtidig været dygtige til at tage godt imod de nye medlemmer”.
I fodboldklubben AaIF i Aabybro mærker man tilstrømningen i form af et medlemstal, som efter i mange år at have ligget omkring de 500, nu nærmer sig de 600. Medlemmerne er i alderen 4 til 65+:
”I lighed med tendensen på landsplan er det særligt blandt de yngste, vi ser fremgang i antallet af medlemmer. Det skyldes dog nok primært, at Aabybro vokser, og at tilfytterne er børnefamilier. Men vi har også, på opfordring, netop startet et 65+ hold op og oplever i det hele taget flere seniorer, som er aktive i klubben. Måske er det et udtryk for, at de aktive seniorer under corona-krisen blev mindet om glæden ved at komme ud og møde andre,” fortæller formanden.
Kilde: Jammerbugt Kommune