Aalborg Akvavit lancerer en inspirationsguide til at sanke i den danske natur. Sammen med opskriftudviklere, skovfogeder, naturvejledere og sankeeksperter fremvises den vilde, varierede danske natur- og madscene, bl.a. med hjælp fra den nordjyske sanke-entusiast Nanna Nørholm Henriksen. Målet er at gøre flere nysgerrige på at kombinere den danske natur, danske råvarer, traditioner og enkelthedens nuancer. Bogen udgives d. 07/11-2022, og der trykkes kun 200 eksemplarer.
Den ædle og oldgamle sankekunst er ved at blomstre op blandt danskerne. Men det kan være svært at komme i gang med at sanke, hvis man er ny i faget. Derfor har Aalborg Akvavit skabt en bog, der skal inspirere til at få de danske, naturlige råvarer via sankekurven til køkkenet og op på din tallerken. Det vrimler nemlig med velkendte smage i den danske natur – og faktisk kan en stor del af naturens skatkammer erstatte indkøb fra det lokale supermarked og samtidig gøre os en oplevelse rigere. I bogen går gode opskrifter hånd i hånd med sanke- og naturtips.
Sanke-entusiast har bidraget med viden om Nordjyllands natur
Et særligt afsnit i bogen drejer sig om Nordjyllands spændende natur, og er lavet i samarbejde med sanke- entusiasten Nanna Nørholm Henriksen, der dagligt nyder det nordjyske vestkystområde omkring Tversted, hvor hun bor. Udover at medvirke i denne sankebog, deler hun ud af sine naturopdagelser på sin Instagrammen Udkansk.
Hun beskriver, at vestkystområdet i Nordjylland er karakteriseret af klitlandskab med sandbund, hvilket giver en særlig type planter. Her finder Nanna et hav af bær; hyben, havtorn, brombær, vilde hindbær, stikkelsbær og ribs:
”Jeg er selvlært sanker, og jeg kan klart anbefale at sanke hyben, hvis man er begynder. Hyben vokser over det hele, og der er mange typer, men alle er spiselige. En af mine yndlingsopskrifter er hybenmarmelade med æble og kanel.”
Selvom det kan være svært at komme i gang med at sanke, skal der ikke mere til end friske morgenture for at blive klogere på naturen og ens nærområde:
”Når jeg går rundt ved Tversted, er der ikke noget formål med det. Men fordi jeg gør det hele året rundt, kan jeg følge med i landskabets udvikling: hov, nu er der brombær, og her er der pludselig Martsviol. Man lægger mærke til årstiderne på en anden måde, og hvordan det påvirker naturen. På den måde lærer man meget om sit område, planternes cyklus, og hvor blomster og buske er – for man har set dem blomstre året før,” forklarer Nanna.
Sammen med Nanna og andre natureksperter, tager Aalborg Akvavits sankebog dig med rundt i det danske landskab, og så stiller den skarpt på de danske smage med innovative smagsoversigter.
Smagshjulet navigerer dig til gode sankealternativer
I samarbejde med fem danske opskriftudviklere fra hele landet har Aalborg Akvavit skabt 10 opskrifter, der præsenterer smagen for det enkle, smagen af Danmark. Opskriftudviklerne har haft fokus på dels at bruge lokale varer, dels at bruge sankede ingredienser.
Den kendte nordjyske madopskriftudvikler Mads Niemann har bidraget med to nye nordjyske egnsretter, der er skabt med de bedste råvarer fra dygtige lokale producenter og Nordjyllands naturlige forrådskammer. Find for eksempel opskrifterne på hans sommerret, der byder på varmrøget laks på grill med dertilhørende snapserævesovs lavet på Akvavit Nordguld eller hans Mille Feuilles.
Få ved, hvor mange lokale alternativer, der findes til de ingredienser, vi normalt køber os til. Med sankeinspirationsbogens gennemgående smagshjul kan alle nemt navigere i naturlige ingredienser og selv samle dem, uanset om der skal forberedes aftensmad til familien eller et frokostbord til vennerne. Og så indeholder bogen også små personlige tips til at nippe og nyde akvavitten.
Husk respekt for naturen, den næste og det enkle
Naturen er vores fælles skatkammer. Og selvom skattejagten kan virke uendelig i naturen, er det vigtigt at huske den gode sankeskik, når du bevæger dig ud på eventyr. Du skal huske, at der skal være nok til den næste sanker og naturen generelt. Det kan være en stor oplevelse at sanke, og den oplevelse skal alle have mulighed for at opleve. Tag derfor ikke hele planten og efterlad bær og svampe til de næste og til dyrene, så naturen også kan spire næste år.
Det er dit ansvar at orientere dig om reglerne i det område, du besøger. Det er ikke alle områder i den danske natur, der er offentlige – ligesom der også er grænser for, hvor meget du må sanke med hjem. Du kan altid orientere dig om gældende regler for sankning på Naturstyrelsens hjemmeside.
Giv glæden ved det enkle
Sankeinspirationsbogen er relevant hele året og kombiner dejlig mad med tips til sankning og danske traditioner. Bogen udkommer i begrænset oplæg og kan kun købes via www.smagfordetenkle.com
Prisen for en af de kun 200 bøger er: 195 kr.
Kilde: Essencius