Nordjysk Motor Co.
Nordjyske Bank
Kaffebaren
Springeren
Mortensens Mad
Aabybro Skov og Have

SELVGJORT: Hvis du selv står for udlejningen af dit sommerhus, er dit fradrag markant mindre, end hvis du lejer ud gennem et bureau. Men er du god til at få det lejet ud, betyder det ikke nødvendigvis det store

Sidste år forsøgte man politisk at motivere flere til at leje deres sommerhus ud ved at hæve det skattefrie bundfradrag for dem, der lejer ud gennem et bureau. Det tiltag er ikke videreført i år.

Sommerhusudlejere kan i år fortsat vælge mellem to metoder til at opgøre deres skattemæssige overskud ved udlejningen.

Ifølge BDO Danmark kan man enten vælge regnskabsmetoden, hvor man fører et egentligt regnskab over deres faktiske indtægter og udgifter ved udlejningen og betaler skat af nettooverskuddet. Eller man kan vælge modellen med bundfradrag, hvor de betaler skat af 60 % af den del af deres lejeindtægter – inklusive betaling for el, vand og varme – som overstiger et skattefrit bundfradrag. Langt de fleste vælger dog modellen med bundfradrag.

Det skattefrie bundfradrag findes i to versioner. Det ene lyder i år på 11.700 kr. og gælder for dem, der selv står for udlejningen. Det andet lyder i år på 42.700 kr. Det gælder for dem, der udlejer gennem et bureau, som indberetter lejeindtægterne til skattemyndighederne.

En beregning fra BDO Danmark viser, at man kan få en indtægt, der er 13.500 kr. højere ved at leje ud selv frem for gennem bureau, selv om man i eksemplet betaler ca. 11.500 kr. mere i skat, når man selv lejer ud

Uanset hvilken model der vælges, så beskattes det skattemæssige resultat som kapitalindkomst. Det vil for de fleste sige med en marginalskatteprocent på ca. 34 %.

Der findes lidt over 200.000 sommerhuse i Danmark. Heraf er det ifølge VisitDenmark kun omkring en femtedel, der lejes ud.

For få feriehuse
Det er langt fra nok til at dække behovet især i højsæsonen, oplever man i ejendomsmæglerkæden Home.

  • “Der er gode muligheder for at få et tilskud til ejerskabet af et sommerhus ved at leje ud nogle uger om året. Selv under corona har efterspørgslen været stor fra danske lejere – og nu er de udenlandske turister begyndt at vende tilbage – ikke mindst de tyske familier,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Han peger på, at der er en række fordele ved at lade et bureau stå for udlejningen af sommerhuset. Så som markedsføring, tryghed og fuld service med kommunikation med lejerne, assistance til lejerne under opholdet, professionel rengøring osv.

Hvis du selv lejer dit sommerhus ud via fx Airbnb, gælder samme skatteregler som for andre sommerhus-bureauer.

Læs mere her: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2234799

FAKTA – eksempel på udlejning gennem bureau og på egen hånd:

Udlejning gennem bureau Du står selv for udlejningen
Lejeindtægt 75.000 kr. 75.000 kr.
Provision fra bureau, fx 1/3 -25.000 kr. 0 kr.
Indtægt efter provision 50.000 kr. 75.000 kr.
Skat -1.489 kr. -12.913 kr.
Overskud efter skat 48.511 kr. 62.087 kr.

Kilde: BDO Danmark


Note: Skatten er i begge tilfælde beregnet som 34 % af 60 % af den del af indtægten efter provision, som overstiger bundfradraget på henholdsvis 42.700 kr. og 11.700 kr. Der er tale om et meget forenklet eksempel, der blot har til formål at vise, at forskellen i bundfradraget ikke er eneafgørende for økonomien ved udlejningen. Selvom forskellen mellem de to bundfradrag nominelt er på hele 31.000 kr., så udgør skatteværdien af forskelsbeløbet nemlig som oftest kun et beløb på ca. 6.300 kr.

Faarup skovhus
Minitel
Kaffebaren
GF Forsikring