• Indsend nyhed
mandag 27. marts 2023
Jammerbugt Avis
 
 
  • Nyheder
  • Sport
  • Det sker
  • Erhverv
  • 112
No Result
View All Result
  • Nyheder
  • Sport
  • Det sker
  • Erhverv
  • 112
No Result
View All Result
Jammerbugt Avis
No Result
View All Result
RedaktionafRedaktion
31. december 2021
in Nyheder
0
DELINGER
Share on FacebookShare on Twitter

Det betyder datomærkningerne

 

Er du en af de – desværre – mange, som smider mad ud, så snart det når “Mindst holdbar til”-datoen? Det viser sig nemlig, at rigtig mange ikke kender den egentlige betydning af de forskellige datomærkninger – og derfor ender alt for meget god mad med at blive smidt ud.

Lad os starte med den nemme

Mad, hvor der står “Sidste anvendelsesdato”, må ikke bruges efter den angivne dato. Denne datomærkning skal du tage alvorligt, da du i værste fald kan blive meget syg af at spise maden.

Den her datomærkning bruges oftest på kød og fisk. Og det skal altså smides ud, så snart datoen er overskredet. Du vil ikke altid kunne se, lugte eller smage, at maden er blevet dårlig. De bakterier, som dannes på denne type madvarer, viser sig nemlig ikke altid i form af mug eller dårlig lugt.

Derfor er der ikke andet at gøre end at smide det ud.

Har du madvarer i dit køleskab med denne datomærkning, som du ved, at du ikke kan nå at spise, kan du sagtens fryse det ned. Du skal dog spise maden så hurtigt som muligt, efter du har tøet det op.

Den næste er lidt mere tricky

Den datomærkning, som volder de største problemer, er “Mindst holdbar til”. Mange tolker det som om, at mad som har overskredet denne dato skal smides ud. Men det kan sagtens holde sig efter “Mindst holdbar til”-datoen.

“Mindst holdbar til” – og “Bedst før” – er en vejledende dato, og i mange tilfælde kan mælken, smøret, æggene, spaghettien, olien, kiks, melet, krydderierne osv. sagtens bruges efter datoen.

Du skal bare bruge dine sanser til at afgøre, om maden stadig er god. Så se, lugt og smag på maden, og du vil hurtigt kunne bedømme, om det stadig kan spises.

  • Hvis der er mug på, så skal det smides ud. Brune og bløde pletter på frugt og grønt kan bare skæres væk, og så fejler det intet.
  • Meget mad, som er blevet for gammelt, begynder at lugte grimt. Smid maden ud, hvis det lugter surt eller harsk, men hvis det lugter fint, kan du sagtens spise det.
  • Hvis der er intet at se eller lugte, så kan du smage på maden for at være helt sikker. Hvis det smager fint, så fejler det ingenting, og du kan sagten bruge det.

Du kan altså altid se, lugte og smage på mad, som har overskredet “Mindst holdbar til” eller Bedst før”. Det sker der intet ved. Og du vil i de fleste tilfælde undgå at smide mad ud, som intet fejler. Og dét kan vi lide!

Mangler du inspiration til at få brugt de 3 brune bananer i frugtskålen? Så bare se her.

De ovenstående retningslinjer er godkendt af Fødevarestyrelsen for Københavns Kommune.

Kilde: Too Good To Go/ Af: Sisse Hansen

 
 
 
 
 
 
Next Post

Se her hvilken ugedag det er bedst at sætte dit hus til salg...

Jammerbugt Avis

Navigation

  • Kontakt os
  • Bliv meddeler
  • Køb annoncering på Jammerbugt Avis
  • Rettigheder og copyright

Følg os

No Result
View All Result
  • 112
  • Bliv meddeler
  • Det sker
  • Erhverv
  • Indsend nyhed
  • Jammerbugt Avis
  • Køb annoncering på Jammerbugt Avis
  • Kontakt os
  • Nyheder
  • Rettigheder og copyright
  • Sport

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne hjemmeside giver du samtykke til, at cookies bruges.