Mange af os får for store mængder slik, kager, sodavand og vin, og bør skrue kraftigt ned for det gennemsnitlige indtag af tomme kalorier. Det viser ny beregninger fra DTU.
Et af de nye Officielle Kostråd lyder at vi skal skære ned på det søde, salte og fede. Men det er svært, viser nye data fra DTU Fødevareinstituttet, som har analyseret vores kostvaner.
Forskerne har beregnet, at ca. 20 procent af gennemsnitdanskerens energiindtag består af tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin. Tomme kalorier tager plads fra nærende mad, og bør kun udgøre ca. 5 procent af vores energiindtag.
Som noget nyt har forskerne også beregnet, hvor store portioner hhv. børn, unge, vokse og ældre bør holde sig til, hvis de vil følge De officielle Kostråd.
”Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge”, siger enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.
Beregningerne viser, at ingen uanset alder bør drikke mere end en halv liter saftevand eller sodavand om ugen – og at de mindste og de ældste har plads til mindre.
”Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, ”hvor meget er for meget”, og derfor har vi har beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag”, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.
Hvor meget er der plads til af det søde, salte og fede?
Ifølge de nye beregninger kan f.eks. 7-9 årige børn få fem små portioner om ugen, hvor en lille sodavand, otte stykker slik og ét lille stykke kage hver udgør én lille portion.
Kvinder mellem 18-60 år kan få fem almindelige portioner, hvor halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade og nogle chips hver tæller for én almindelig portion.
Mænd i alderen 18-60 år kan få syv almindelige portioner, hvis de vil holde sig inden for maksimumgrænsen.
35 kilo søde sager i indkøbskurven per dansker hvert år
Nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser at danskere i snit køber 6,6 kilo slik om året. Danmark indtager dermed en global førsteplads, når det gælder slikindkøb. Danmark indtager desuden en andenplads, når det drejer sig om vores indkøb af saftevand.
Ved siden af slikindkøb køber danskere i snit 5,7 kilo chokolade årligt. Det vil sige, at danskere i gennemsnit køber 12,3 kg slik og chokolade om året. Hvis indkøb af kage, is, desserter og snackbars bliver talt med, så ryger der i snit 35 kilo søde sager i indkøbskurven per dansker hvert år.
Hvis danskernes samlede årlige indkøb af søde sager og søde drikke bliver omregnet til konkrete kalorier, svarer det ifølge DTU Fødevareinstituttet til, at hver dansker får cirka 20 procent af det daglige energiindtag dækket af såkaldte ’tomme kalorier’.
7-9 årige børn må få fem små portioner om ugen, mens kvinder og mænd må få hhv. 5 og syv almindelige portioner om ugen.
Nye kostråd: Spis mindre af det søde, salte og fede
I de nye officielle Kostråd , der blev lanceret af Fødevarestyrelsen tidligere på året, er et af kostrådene netop, at man bør skrue ned for det søde, salte og fede.
Man kan godt spise lidt af det søde, salte og fede, men man bør hold igen, da et højt indtag kan bidrage med for mange kalorier og føre til overvægt, lyder det i kostrådet.
Samtidig optager disse produkter pladsen for den nærende mad. Det gør det svært at få de vitaminer og mineraler, som man har behov for, lyder det endvidere i kostrådet.
Fakta
- I danskernes gennemsnitskost stammer 17-22 procent af energiindtaget fra tomme kalorier uden vitaminer og mineraler.
- De tomme kalorier bør kun udgøre 4-6 procent af vores energiindtag.
- Slik, chokolade og kage er den væsentligste kilde til tomme kalorier efterfulgt af sodavand (for børn) og alkoholiske drikke (for voksne).
- Danskere køber i snit 6,6 kilo slik og 5,7 kilo chokolade om året, Danmark indtager en global førsteplads, når det gælder slikindkøb.
- Når indkøb af slik, chokolade, kage, is, desserter og snackbars lægges sammen, er danskernes gennemsnitlige indkøb af søde sager på 35 kilo om året.