De fleste danskere ved ikke nok om, hvad de skal spise og drikke for at leve sundt. Det viser en ny YouGov-undersøgelse udført for Arla. Fire ud af fem ved ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får de nødvendige næringsstoffer. Og tvivlen gælder ikke kun danskerne. Faktisk ved fire ud af fem nordeuropæere ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for.
Vitaminer, mineraler, jern, fibre, calcium og protein er essentielle næringsstoffer i vores kost. Men ved du, hvor meget du har brug for? Og har du styr på, hvilke fødevarer du skal spise for at få dækket dit daglige behov? Sandsynligvis ikke. Det viser en ny YouGov-undersøgelse blandt 7.200 personer i Nordeuropa udført for Arla. Hele fire ud af fem danskere ved nemlig ikke, hvad deres mad indeholder, og de er i tvivl om, hvordan kosten skal sammensættes, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer.
Undersøgelsen tegner billedet af udbredt ernæringstvivl blandt danskerne. Langt de fleste af os er også i tvivl om, hvilke næringsstoffer forskellige fødevarer indeholder. De fleste danskere ved eksempelvis godt, at mælk er en kilde til calcium, men omvendt ved hele 59 pct. af danskerne ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler. Problemet bliver forstærket af, at hver fjerde dansker ikke tror, at de får nok næringsstoffer som vitaminer, jern og calcium i deres kost.
”Vi kan se i undersøgelsen, at der fortsat hersker en reel sundhedsforvirring blandt danskerne. Alt for mange er i tvivl om, hver der er op og ned i en sund kost. Samtidig er der et stigende krav om, at vi alle skal leve sundere, men det er svært at gøre uden den grundlæggende forståelse af ernæringsrigtig mad. Netop derfor er det vigtigt at skabe gode kostvaner, så danskerne får en bedre forståelse af den mad og de næringsstoffer, de indtager,” siger Jakob B. Knudsen, der er landedirektør i Arla Danmark. Han tilføjer:
”Og er man i tvivl, om hvordan kosten skal sammensættes, så henviser vi altid til Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd, da de giver et nemt og overskueligt overblik over, hvordan man spiser sundt og varieret.”
Ernæringstvivlen er stor i hele Nordeuropa
Det er ikke kun danskerne, som er usikre på opskriften på sund kost. I Tyskland, Sverige, Finland og Storbritannien er mønstret det samme. Langt de fleste er i tvivl om, hvordan de sammensætter en sund og nærende kost. Hele fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for, og hvor de får næringsstofferne fra.
Undersøgelsen viser også en anden generel tendens blandt nordeuropæerne om at ville reducere sukkerindtaget. Hver tredje på tværs af Danmark, Sverige, Finland, Storbritannien og Tyskland afholder sig nemlig fra at spise bestemte madvarer, og her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise.
”Som en af verdens førende mejerivirksomheder kan vi udvikle produkter og initiativer, der inspirerer til sundhed i dagligheden. Vi arbejder derfor hele tiden på at udvikle nye og bedre produkter, som fx indeholder mindre sukker, salt og fedt, så vejen til en sundere hverdag bliver kortere for forbrugerne,” siger Jakob B. Knudsen.
Nøgletal fra undersøgelsen
- 85 pct. af danskerne ved ikke, hvad deres mad indeholder, og hvordan de skal sammensætte deres kost, så de får det anbefalede indtag af næringsstoffer.
- 23 pct. af danskerne føler, at der er nogle næringsstoffer, som de ikke får nok af.
- Når der spørges ind til, hvilke næringsstoffer de ikke føler, at de får nok af, svarer 53 pct. vitaminer og mineraler, 39 pct. fibre, 30 pct. jern og 23 pct. calcium.
- 59 pct. af danskerne ved ikke, at mælk og mejeriprodukter er en naturlig kilde til en række vitaminer og mineraler.
- Fire ud af fem nordeuropæere ved ikke, hvilke næringsstoffer de har behov for at indtage.
- Hver tredje nordeuropæer afholder sig fra at spise specifikke fødevarer
- 45 pct. af denne gruppe har fjernet en fødevare fra kosten, da de tror, at det vil gøre dem sundere
- Her er sukker den fødevare, som flest afholder sig fra at spise
De officielle 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen
- Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
- Spis frugt og mange grønsager
- Spis mere fisk
- Vælg fuldkorn
- Vælg magert kød og kødpålæg
- Vælg magre mejeriprodukter
- Spis mindre mættet fedt
- Spis mad med mindre salt
- Spis mindre sukker
- Drik vand