Alle landstal peger ned i månedens boligindeks fra Home og Danske Bank, der kortlægger store forskelle i boligaktiviteten og i priserne på tværs af landet. Københavnske lejligheder faldet 14 % siden toppen i juli. Se også regionale tal for aktiviteten
I oktober var der færre købere på fremvisning hos ejendomsmæglerne, færre handler og salgspriserne var lavere end i september, viser landstallene i ’Boligbrief’ fra ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank.
- Lejlighedspriserne tog et dyk på 3,1 procent.
- Huspriserne faldt 0,5 procent, men det dækker over en meget blandet udvikling på tværs af landet.
- Sommerhusene blev solgt 1 procent billigere.
Barometer: Hver 7. dansker vil købe – men en del afventer
Ifølge Home er hovedårsagen, at boligkøberne holder sig mere tilbage.
”Køberne har ikke mistet interessen for at købe. Godt hver 7. dansker ønsker at købe bolig det næste halve år, kan vi se i vores køberbarometer, men en del har ændret søgestrategi og søger i andre og billigere områder, mens en stor andel har sat søgningen på pause, ” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.
Det er kun omtrent en tredjedel af køberne, der ikke lader boligsøgningen påvirke af de højere renter og den voldsomme inflation, viser køberbarometeret fra Home og YouGov gennemført ultimo oktober.
Hurtig vending kræver tilpasning hos boligkøbere og -sælgere
Den større tilbageholdenhed kan også måles i det aktuelle ’Boligbrief’ for oktober.
”Vendingen er kommet meget hurtigt, og det tager tid for boligmarkedet at tilpasse sig de nye tider. Der sker mindre, og aktiviteten er dykket, men behovet for rådgivning hos mæglerne er stort – både hos køberne og sælgerne. Det kræver mere at få sælgere og købere til at mødes, men vi ser, at tilpasningen er i gang,” siger Henrik Hauthorn Jensen og peger på, at rådgivning kan åbne for nye vinkler for mulighederne for køb og salg lige nu.
Home fremhæver, at en del nuværende boligejere har udsigt til store konverteringsgevinster på lånet ved et boligsalg nu, og det kan give mere frihed i prisforhandlingerne med køberne – og mere luft i økonomien efter salget.
Sælgere, der skal købe en anden bolig, kan få en fornuftig byttepris. Køberne er dog presset af højere renter og inflation.
Største prisfald i København
Der er solgt markant færre boliger i oktober, og boligsalget er bremset mest markant i hovedstadsområdet.
”Handlerne sker til andre priser end for bare få månederne siden. Vi ser de største prisfald på lejligheder i Københavns Kommune med 14 procent siden toppen i juli. Priserne er nu på niveau med marts sidste år,” siger Henrik Hauthorn Jensen.
I den vedhæftede pdf gennemgår vi også udviklingen for villaer og rækkehuse i hver region.
Modsat de tydelige prisfald i Hovedstaden ses der stigende huspriser i Nordjylland, Syddanmark og Sjælland.
Huspriser stiger i tre regioner
”Men fremvisninger og handler peger også ned i de tre regioner, så de stigende priser i oktober skal tolkes med forsigtighed. Boligmarkedet er ved at tilpasse sig i hele landet, nogle steder mere end andre, ligesom det også skete, da priserne skød i vejret under corona. Her steg priserne også mest i de største byer,” siger Henrik Hauthorn Jensen.
Den dynamik er vendt på hovedet nu, og Danske Bank og Home forventer, at de høje renter vil få klart størst betydning for priserne i byerne, hvor boligerne er dyrest.
Kilde: Home