Nyt fra Boblberg
Jammerbugt Kommune har sat yderligere fokus på mental sundhed, da kommunens borgere den 10. oktober 2018 fik adgang til Boblberg – en borger-til-borger-portal, hvor borgere kan oprette netværkssøgende profiler i form af ”bobler”, som inviterer til aktiviteter, interesser, oplevelser og meget mere i fællesskab med andre.
Eksempelvis dokumenterer seneste sundhedsprofil, at især unge kvinder er i mistrivsel, hvorfor boblberg.dk netop kan imødekomme, at disse kvinder finder fællesskaber. Al forskning og viden bl.a. fra ABC-for mental sundhed peger på at fællesskaber og relationer er vejen til mental sundhed.
Boblberg spiller godt ind i Jammerbugt Kommunes mangfoldige kultur og fritidsliv, hvilket i større udstrækning kan anvendes til at motivere inaktive borgere, forebygge ensomhed og sikre flere borgeres mentale og fysiske sundhed. Netop boblberg.dk er et godt redskab til at skabe kontakt på tværs af geografi, generationer og interesser og til at finde nye fællesskaber.
Intentionen er, at borgere inspireres til at dele interesser og får lyst til at opsøge nye relationer og skabe forandring i hverdagslivet. Boblbergs bobler kan ligeledes inspirere og invitere borgerne til at bruge deres lokalsamfund på nye måder.
Opstart af Boblberg
Boblberg har haft en forrygende opstart i Jammerbugt Kommune. Det ses således, at der på ½ år er oprettet 896 brugere, hvilket vil sige 2,79% af alle borgere over 14 år i Jammerbugt Kommune. Ifølge Boblbergs statistik er dette procentvist over dobbelt så mange ift. andre kommuners antal i opstartsfasen.
Jammerbugt Kommune adskiller sig fra andre kommuner i forhold til aldersniveauet, idet gennemsnitsalderen er helt nede på 37 år.
Fællesskaberne fylder meget i søgningerne på Boblberg i Jammerbugt Kommune. Det er særligt familierelationer, der søges.
Derudover bruges portalen aktivt af udsatte, kronikere, og borgere som oplever livskriser eller ændrede livsvilkår.
Seneste opgørelse viser, at der allerede er oprettet 17.500 aktive udvekslinger/bobler mellem borgere i Jammerbugt Kommune.
Fremtidsperspektiv for portalen
Boblberg har særligt mødt en åben og imødekommende interesse fra biblioteker, væresteder og lægehuse. Bl.a. kvitterer lægehusene for, at de ser portalen som et redskab for borgere, som har ensomhedsproblematikker.
Fremadrettet ses der potentiale i at udbrede kendskabet til boblberg.dk på ungdomsuddannelserne lokalt, men også uden for kommunen. Ligeledes er der grundlag for at udbrede Boblberg til udvalgte lokalområder og øvrige tilbud, f.eks. boformer, socialøkonomiske virksomheder, væresteder og lokalområder, hvor de mere udsatte borgergrupper er bosat. Herunder er der også potentiale for knytte an til rusmiddelindsatsen ift. netværksinddragelse.
Boblberg kan med fordel inddrages af foreningerne f.eks. gennem Frivillighuset og mere socialt orienterede netværk. Endvidere anbefaler Boblberg, at Jammerbugt Kommune orienterer sig mod Røde Kors, familieklubber, familiestøtten m.fl.
Derudover er seniorer en vigtig gruppe at sætte i spil som en ressource ift. tid og erfaringer. Seniorer kan med deres livserfaring spille aktivt ind i netværksdannelse ift. veninder, dansklæring, familienetværk, reservebedsteforældre, mv.
Bosætningsstrategien i kommunen kan med fordel også inddrage Boblberg med fokus på den enkelte, men også som profilering af landsbymiljøer og muligheden for at realisere ”det gode liv”.
Kendskabet til portalen skal styrkes yderligere ved at tænke utraditionelt og sikre synlighed f.eks. ved ”by-night” arrangementer, løb og events a la ”Tour de Jammerbugt”.
Det er centralt at tænke Boblberg ind på alle niveauer og arenaer i Jammerbugt Kommune. De netop uddannede sundhedsambassadører bliver særlige repræsentanter ift. at tænke Boblberg ind i praksis omkring både kolleger og borgere.
Endeligt står Aalborg Universitet til rådighed for videndeling omkring forskning i sociale fællesskaber, hvor også Boblberg indgår.
Kilde: Jammerbugt Kommune