Nordjysk Motor Co.
Nordjyske Bank
Kaffebaren
Mortensens Mad
Aabybro Skov og Have

Julebukke af halm er noget af det mest klassiske og gammeldags julepynt, der findes. I julebutikken på Aalborg Historiske Museum fås de i mange forskellige størrelser. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Jul som i de gode gamle dage

Aalborg Historiske Museum åbner nostalgisk julebutik med gammeldags julepynt

Supermarkederne har stillet juleslikket og de fabriksfremstillede brunkager frem, og stormagasinerne har fundet den store kasse med dette års juletrends. Selv om mange butikker i disse måneder bugner af jul, så er et besøg i julebutikken på Aalborg Historiske Museum alligevel noget ganske særligt. Her oser det nemlig af julestemning som i de gode, gamle dage med masser af gammeldags julepynt på hylderne.

Hvert år er der nye julefarver og nyt moderne julepynt i forretningerne, men i julebutikken på Aalborg Historiske Museum satses der anderledes. Her er der fokus på den gammeldags og traditionelle julepynt, der vækker nostalgiske minder om den gode, gamle jul.

Der er glaskugler, glanspapir til flettede hjerter og flagguirlander til juletræet, men man finder også ting som de klassiske julebukke af halm, gammeldags papjulekalendere og sprællemænd, Helligtrekongerlys og meget andet, som de ældre familiemedlemmer med garanti husker fra deres barndom.

Blandt de mest populære varer er blandt andet julekort med gammeldags motiv, englespil og ikke mindst Brammings klassiske kravlenisser, som blev udgivet første gang i 1947.

I julebutikken på Aalborg Historiske Museum kan man finde gammeldags julekort med mange forskellige motiver samt blæk, fjer og vokssejl, så de får det helt rigtige gammeldags look. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Brammings klassiske kravlenisser er utrolig populære, og det har de været det lige siden de første kom frem i 1947. De er for mange indbegrebet af gammeldags jul. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

 

”Vi har de helt klassiske kravlenisser, som alle kender, og som er lavet i mange forskellige motiver. De er blevet genoptrykt og er virkelig populære. De er præcis det, som folk forbinder med gammeldags nisser,” fortæller museets butiksansvarlige, Mette Svenstrup.

En anden yderst populær vare er glaspynt fra Brink Nordic.

”Det fås i mange forskellige variationer – både i klassisk julestil og med mere moderne motiver – og folk er allerede begyndt at komme forbi for at se, om vi har noget, som de ikke har i forvejen. Hvert år kommer der nye – i år har vi fx fået en landsbykirke, et dagmarkors og en luftballon med julemanden. Glaspynten fra Brink Nordic er efterhånden blevet et samleobjekt hos mange,” siger Mette Svenstrup.

2. november åbner den populære og hyggelige julebutik på Aalborg Historiske Museum, som med traditionel julepynt oser af nostalgi og gammeldags jul. I år større end nogensinde. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Historien følger med

Køber man julepynt på museet, får man også noget andet, som ikke fås i almindelige butikker. Historien følger nemlig med udvalgte varer – for eksempel om julebukkene af halm og om Helligtrekongerlysene.

I det hele taget spiller stemningen fra gamle dage en stor rolle.

”Vi gør meget ud af at skabe den gammeldags julestemning. For eksempel hjælper gamle købmandsdiske med at skabe den helt særlige gammeldags julestemning, som folk elsker,” siger Mette Svenstrup og fortsætter:

”Der er også pyntet op på gammeldags vis med traditionelt julepynt, og vi vil gerne give kunderne en oplevelse af at træde ind i en verden, hvor den gode, gamle jul stadig findes.”

Og aalborgenserne har de senere år været vilde med at mærke og opleve den gammeldags julestemning i museets butik. I november og december holder butik og museum derfor også åbent om mandagen, hvor der ellers normalt er lukket.

”Og så har vi udvidet, så julebutikken er blevet betydelig større end den plejer at være,” fortæller Mette Svenstrup.

Man kan opleve den gamle, nostalgiske jul i museets julebutik fra mandag 2. november, og man finder den i Algade 48 midt på Budolfi Plads. Hver uge vil der være særlige favorable juletilbud, så det kan sagtens betale sig at kigge ind flere gange i den kommende tid. Tilbuddene annonceres på Aalborg Historiske Museums facebookside.

Åbningstider for julebutikken

2.-30. november: mandag-lørdag kl. 10-17

1.-23. december: mandag-lørdag kl. 10-17.30.

Kilde og foto: Aalborg Historiske Museum

Hotel Phønix
Minitel
Meny Saltum
Bilhuset Biersted A/S