Attrup Havne Café 2
Kai-Berntsen
Mortensens Mad
Springeren
AKKC
K.E.C. Jammerbugt Kulturcenter
Baggesen

Af MAJA TORP, folketingskandidat (V) og medlem af Aalborg Byråd

 

I dag skal Dannebrog vejre stolt fra flagstænder over hele Danmark. Vi skal fejre, at det er 75 år siden, ”de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland – og i Danmark – har overgivet sig”.

Som friheds-budskabet om aftenen den 4. majlød fra den ulovlige kortbølgeradio, der sendte ucensurerede nyheder til danskerne fra London.

Hele Danmark eksploderede i de timer i lettelse og glæde. Diktaturet, der kom væltende ind over grænserne og tog friheden fra danskerne, var nedkæmpet. Nazismen var besejret.

Danmark endte heldigvis på den rigtige side i det opgør, selv om den danske regering med store besparelser på forsvaret forud for besættelsen 9. april 1940, havde gjort os til lette ofre fra nazi-styret i Tyskland.

Derfor måtte det danske forsvar i de tidligere morgentimer 9. april sende et cykelkompagni på gummihjul ud for at møde verdens stærkeste krigsmaskine i fremrykning. Derfor måtte Danmark overgive sig i løbet af få minutter.

Og netop derfor var det heller ikke givet, at Danmark var kommet ud på den rigtige side af historien. For danske politikere samarbejdede tæt med tyskerne.

Ja, statsminister Vilhelm Buhl tilskyndede endda til at angive frihedskæmperne, der på trods af myndighedernes opfordringer til samarbejde med besættelsesmagten, var villige til at ofre livet for Danmarks frihed.

Det kunne meget let være gået galt. Hvis det ikke lige var det for det, som en flok unge mænd og store drenge fra Aalborg satte i gang.

Drengene i Churchill Klubben udfordrede allerede i 1942 ved små aktioner tyskerne, som var talrigt til stede i Aalborg, hvor Aalborg Lufthavn blev udbygget – og var en del af en effektiv forsyningskæde mellem Tyskland og de tyske besættelsestropper i Norge.

Churchill Klubben blev ved og blev ved. Selv da de blev sat fast i Aalborg Arrest lykkedes det drengene at file sig ud af gittervinduerne og fortsætte deres aktioner, før de vendte tilbage til cellerne og lod som ingen ting. Sådan legede de ivrigt kispus med besættelsesmagten. Og de blev set og hørt over hele landet– og de inspirerede så mange andre.

De drenge fra Aalborg skylder hele Danmark så meget. De gik forrest i kampen mod diktaturet, da Danmark var besat. De gik forrest i kampen for frihed. De tændte en friheds-flamme i mange andres hjerter – og på den måde gik de forrest i modstandskampen.

Tusind tak til Churchill Klubben! Og til lykke med friheden til hele Danmark!

 

Aabybro Guld og Sølv
Minitel
Garant Brønderslev
Aabybro pizza og steakhouse