I anledningen af Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Louis Nielsen fokus på, at diabetes kan påvirke dit syn. Sygdommen kan nemlig være hård ved øjnene og skade synet på sigt. Men der ting, du selv kan gøre, for at undgå synstab, hvis du er en af de 280.000 danskere, der har diabetes.
Dine øjne afspejler på mange måder din krops sundhedstilstand, og de kan blive påvirket af et svingende blodsukker og øjensygdomme som følge af diabetes.
Derfor er det ekstra vigtigt, at de omkring 280.000 danskere, der lever med diabetes, også kendt som sukkersyge, passer godt på øjnene ved at holde blodsukkeret stabilt.
Det forklarer Louis Nielsens kliniske ekspert Pernille Lindhardt Steiness i forbindelse med Verdens Diabetesdag den 14. november:
– Hvis man har et svingende blodsukker eller for højt blodsukker, kan man opleve, at behovet for styrke i briller eller kontaktlinser svinger. Derfor er det vigtigt at være velmedicineret, hvis man som diabetiker ønsker et syn, der er fungerer bedst muligt med briller eller kontaktlinser, fortæller hun og pointerer:
– Det nytter nemlig ikke noget at sætte styrken i briller eller linser op eller ned, før man har fået stabiliseret blodsukkeret.
Blodkar kan ødelægge synet
At holde blodsukkeret stabilt forebygger også diabetisk øjensygdom, også kaldet retinopati, forklarer hun. En masse små blodkar i øjnene påvirkes af diabetes. Begynder de at vokse, kan det gå ud over synet:
– Når man har diabetes, kan det påvirke blodkarrene. Så kan vi som optikere blandt andet se små udposninger og blødninger på nethinden, når vi laver sundhedstjek i forbindelse med synstest. Hvis patienten er kendt med diabetes, er det forventet at se dem, men de skal helst ikke udvikle sig for meget, lyder det fra den kliniske ekspert.
Husk kontrol hos øjenlægen
Nedsat blodforsyning og blødninger på øjets nethinde forårsaget af diabetes kan betyde, at man får et permanent dårligere syn. I værste fald kan man miste synet helt.
I Louis Nielsens butikker oplever optikerne, at patienter med diabetes alligevel ikke altid gør, hvad der skal til, for at passe bedst muligt på synet.
For eksempel vil diabetespatienter, som regel, skulle gå jævnligt til kontrol hos øjenlægen. Det er dog ikke alle, der husker det, og det kan betyde, at de får nedsat syn, fortæller Pernille Lindhardt Steiness:
– Patienten bemærker ikke nødvendigvis selv forandringer, der kan skyldes diabetes. Derfor er det vigtigt, at man som diabetespatient husker at overholde sine kontroller hos øjenlægen. Øjenlægen undersøger for forandringer på nethinden og kan igangsætte den rette behandling, hvis dette er nødvendigt.
Øjnene kan afsløre diabetes
Det sker af og til, at optikerne i Louis Nielsens butikker opdager tegn på diabetes hos en patient, der ikke er kendt med sygdommen på forhånd. I de tilfælde bliver patienten hjulpet videre til udredning i sundhedsvæsenet:
– Når vores optikere laver sundhedstjek i forbindelse med synstest, kigger de på forandringer på nethinden, som kan være tegn på diabetes eller øjensygdomme. Hvis optikeren vurderer, at der kan være sygdomstegn, sender vi straks sagen videre til vores netværk af øjenlæger, siger Pernille Lindhardt Steiness og tilføjer, at øjenlægerne henviser patienten videre til rette behandling, hvis det er nødvendigt.
Hun forklarer, at selvom forandringer i nethinden forårsaget af diabetes er alvorlige, så giver de ikke altid symptomer. Derfor vil andre symptomer som regel afsløre diabetes, før øjnene gør det.
Verdens Diabetesdag markeres torsdag den 14. november verden over.
Værd at vide:
- Ved diabetisk øjensygdom sker der forsnævringer i øjets små blodkar og blødninger på øjets nethinde, som er mulige at finde ved en synstest med sundhedstjek.
- For højt blodsukker kan påvirke behovet for styrke i linser eller briller.
- Mindst 280.000 danskere har ifølge Diabetesforeningen diabetes (heraf 252.000 med type 2-diabetes og 28.000 med type 1-diabetes).
- Ifølge Sundhedsstyrelsen er antallet af danskere med diabetes fordoblet i de sidste 20 år, og stadigt flere forventes at få diabetes fremover.
Kilde: Louis Nielsen