”Gøl Båden” fra 1908 har gennem tiden fisket mange tons sten op. Den gamle stenfiskerbåd bliver nu brugt til at bringe livet tilbage til Limfjorden. Det sker ved at genskabe de stenrev, hvor fisk og smådyr bor.
Byen Gjøl ved Limfjorden er nok mest kendt for sine pølser og trolde. Men den har også et gammelt træskib, som lokale ildsjæle har sat i stand. ”Gøl Båden” var i mange år ét af de skibe, som blev brugt til at fiske sten til for eksempel moler, kystsikring og havnebyggerier. Efter 100 års stenfiskeri nær kysten manglede der dog en vigtig naturtype på bunden af Limfjorden: Stenrev.
Nu har den gamle stenfiskerbåd været med til at bringe livet tilbage til fjorden, da sten til et nyt rev blev kastet over bord ved Gjøls Hummerbakke i Nibe Bredning.
Hvad er et stenrev?
Et stenrev er en samling af større sten på bunden, som ikke bliver flyttet af strøm eller bølger. Revet er en naturlig del af landskabet under overfladen og udgør et vigtigt levested for fisk samt smådyr som snegle og krebsdyr. Her finder de både skjul og føde.
Stenfiskeri blev forbudt i 2009. Institut for Akvatiske Ressourcer (DTU Aqua) vurderer, at der på 100 år er blevet fjernet 55 kvadratkilometer levesteder. Det svarer til et areal lidt mindre end Fanø.
Ud over projektet ved Gjøls Hummerbakke i Nibe Bredning er der stenrev på vej i Limfjorden ved Lindholm Strandpark i Nørresundby samt ved udløbene af Binderup Å i Nibe Bredning og Lindenborg Å i Langerak.
Læs mere om placering og etablering af stenrev: Sten fra haven skal skabe nyt liv i Limfjorden (aalborg.dk)
Havesten og marksten – fra jord til fjord
Projektet er et samarbejde mellem frivillige i forskellige foreninger under Kysthjælperprojektet samt Aalborg Kommune.
Ud over overskudssten fra bygge- og anlægsprojekter har borgere og landmænd doneret natursten fra haver og marker.
Læs mere om muligheden for at donere natursten på Nordværks genbrugspladser i Nørresundby (Sundsholmen), Aalborg (Over Kæret) og Storvorde: