Aabybro Fjernvarme udvider, forbedrer og fusionerer med Jetsmark
Med en godkendt kommunegaranti udvider Aabybro Fjernvarme ledningsnettet i Nørhalne og forbedrer det i Aabybro. Samtidig bliver en fusion med Jetsmark Energiværk til virkelighed.
Aabybro Fjernvarme har ansøgt Jammerbugt Kommune om en kommunegaranti på 112 mio. kr. til udvidelse af ledningsnettet i Nørhalne og forbedring af ledningsnettet i Aabybro samt en fusion med Jetsmark Energiværk. Kommunalbestyrelsen har besluttet at imødekomme ansøgningen og dermed stille garanti for lånet.
”Det er stort beløb, som Jammerbugt Kommune her stiller garanti for. Det gør vi, fordi vi ser projekterne som et skridt i den rigtige retning i forhold til leveringen af fjernvarme til borgerne. Det er et led i kommunens prioritering af den grønne omstilling og sikring af en billig og stabil energikilde for borgerne, virksomhederne og kommunen i det hele taget”, udtaler Borgmester Mogens Christen Gade om Kommunalbestyrelsens beslutning.
Mere fjernvarme i Nørhalne og forbedret fjernvarme i Aabybro
Aabybro Fjernvarme er i gang med at udvide forsyningsområdet til Nørhalne og har i den forbindelse brug for at optage et lån på 51 mio. kr. Aabybro Fjernvarme er samtidig ved at forbedre ledningsnettet i Aabybro. Et projekt der kræver et låneoptag på 10 mio. kr.
Fusion med Jetsmark Energiværk
Aabybro Fjernvarme og Jetsmark Energiværk står derudover over for en fusion. Det besluttede de to selskaber i marts 2024. Med fusioneringen ønsker man, at forbrugerne får en varmeforsyning, som er effektiv, grønnere og billigere. I forbindelse med fusionen skal der laves en ledning mellem de to områder, og dét kræver en investering på 51 mio. kr.
”Vi ser positivt på sammenlægningen med Jetsmark i forhold til at effektivisere og udnytte eksisterende produktionsanlæg optimalt og fremtidssikre fjernvarmeforsyningen til fordel for borgerne”, lyder det fra Borgmester Mogens Christen Gade.
Inden beslutningen om at give en kommunegaranti til Aabybro Fjernvarme er der blevet foretaget en ekstern kreditvurdering af selskabet. Her er det vurderet, at værket har en ”stærk betalingsevne” i forhold til at være i stand til at betale lånet. Derfor er der vurderet at være en begrænset risiko forbundet med at stille en kommunegaranti til selskabet.
Anlægstilskud til Jetsmark Idrætscenter
Jetsmark Idrætscenter låner et ekstraordinært anlægstilskud af Jammerbugt Kommune, så udbygningen og moderniseringen af idrætscentret kan komme i mål – og så idrætscentrets drift er sikret i fremtiden.
Jetsmark Idrætscenter igangsatte i 2020 en udbygning og modernisering af centret. Projektet var oprindeligt budgetteret til i alt 65,4 mio. kr. Selskabet, som idrætscentret indgik totalentreprisekontrakt med, gik konkurs i maj 2022. I den forbindelse har kommunen tidligere udlånt et anlægstilskud til idrætscentret på 9,6 mio. kr. til dækning af merudgiften til byggeomkostninger og 1,2 mio. kr. til omlægning af cykelsti. Der er i begge tilfælde aftalt en forventet tilbagebetaling, som er under forudsætning af fortsat drift af centret.
Fremtidig drift sikret
På et nyligt møde mellem idrætscentret, Jammerbugt Kommune og banken blev det fremlagt, at Jetsmark Idrætscenter har en større likviditetsmæssig udfordring end forventet, og at den fremtidige drift af centret er udfordret.
”Jammerbugt Kommune har igen været i dialog med idrætscentret omkring moderniseringsprojektet. Projektets økonomi er skredet, likviditeten er udfordret, og anlægsbudgettet er blevet udvidet. Den fremtidige drift af idrætscentret har også vist sig at være udfordret. Derfor har Kommunalbestyrelsen besluttet at låne idrætscentret et ekstraordinært anlægstilskud, så projektet kan komme i mål, og den fremtidige drift også fortsat er sikret”, forklarer Borgmester Mogens Christen Gade.
Jetsmark Idrætscenter, banken og Jammerbugt Kommune har derudover nu i samarbejde lagt en økonomisk plan. Som en del af planen er der bl.a. krav til Jetsmark Idrætscenter om løbende budgetopfølgninger og, at Jetsmark Idrætscenter underskriver en hensigtserklæring om tilbagebetaling af de ekstra anlægstilskud, der er lånt siden entreprenørens konkurs.
Flytning af sømærket i Blokhus kan nu blive en realitet
Nu bliver en lokalplan for området omkring sømærket i Blokhus sendt i høring. Lokalplanen muliggør en flytning af sømærket, som er i fare for at styrte ned.
De senere års storme har gjort store indhug i klitterne, også i Blokhus. Derfor er det eksisterende sømærke i Blokhus i fare for at styrte ned på stranden i en fremtidig storm. Kommunalbestyrelsen har derfor besluttet, at der skal udarbejdes en ny lokalplan, der muliggør flytning eller genopførelse af sømærket til en lokalitet, hvor sømærket sikres i mange år fremover.
Formålet med lokalplanen er dels at muliggøre selve flytningen/genopførelsen af sømærket, og dels at sikre, at der kan etableres en boardwalk fra strandkiosken og op til sømærket. Både sømærket og boardwalken placeres med respekt for naboer og klitter, og boardwalken vil blive udført med trapper i træ, som følger terrænet.
”For at fremtidssikre sømærket sender vi nu en lokalplan i høring, der gør det muligt at flytte sømærket de nødvendige 20-30 meter. Blokhusfonden har allerede samlet penge ind til projektet, så finansieringen af projektet er på plads”, fortæller Borgmester Mogens Christen Gade.
Forslag til lokalplanen er i offentlig høring i otte uger og forventes endeligt vedtaget september/oktober 2024. Der kan indsendes høringssvar via kommunens hjemmeside.
Indmelding af energiparker til Plan- og Landdistriktsstyrelsen
Kommunalbestyrelsen har besluttet at indmelde to områder i Jammerbugt Kommune som energiparker. Det sker som et led i den grønne omstilling og smidiggør også udviklingen af områderne.
Regeringen har besluttet, at landets kommuner kan sende forslag til energiparker i deres kommune. Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune har i den forbindelse besluttet, at Rendbæk Øst/Toftegårdsvej samt Klim Solcellepark og Grønt Han Herred (biogas) tilkendegives som statslige energiparker.
”Det er vigtigt for Jammerbugt Kommune, at vi er med på den grønne omstilling og aktivt arbejder for dette ved bl.a. at tænke i vedvarende energi. Derudover er det vigtigt at få godkendt områderne som energiparker, fordi vi så kan undgå statslige benspænd i planlægningen omkring områderne”, forklarer Borgmester Mogens Christen Gade.
Statslige barrierer undgås
At et område indgår i den statslige udpegning af energiparker, vil betyde, at de planlægningsmæssige barrierer i form af statslige interesser i de udpegede områder mindskes, da hensynet til en udbygning af vedvarende energi vil blive prioriteret højere.
En udpegning til energipark vil også betyde, at et område kan overføres til byzone, hvilket smidiggør planlægningen og byggesagsbehandlingen. Udpegning medfører desuden, at staten tilbyder at overtage planlægning af en energipark, hvis en kommunalbestyrelse anmoder staten om det.
For yderligere, kontakt Borgmester Mogens Christen Gade, telefon: 72 57 70 01