I Danmark boomer klatresporten. Klatrehallerne skaber rum for nye idrætsnetværk, som danskerne i stigende grad opsøger, fortæller idrætsforsker.
Danskerne har for alvor fået øjnene op for klatring. På ti år er medlemstallet i de danske klatreklubber vokset med 68 procent, fra 5566 medlemmer i 2012 til 9.362 medlemmer i 2021, viser tal fra Danmarks Idrætsforbund. Flere opsøger den lokale klatrehal med ønsket om at blive en del af et nyt idrætsnetværk. Det gælder blandt andet 25-årige Baldrian Sector, der klatrer fast hos Boulders i Valby.
– Efter et par stillesiddende år med begrænset social kontakt under corona har det været rart at blive en del af et åbent klatremiljø. I hallen er jeg allerede på fornavn med omkring 25 forskellige mennesker, heriblandt personalet, og det er en stor motivation at bliver heppet på og få teknisk hjælp fra andre klatrere. Det har motiveret mig til en sundere livsstil og et vægttab på næsten ti kilo, siger Baldrian Sector.
Bouldering er den mest populære klatredisciplin. Den er kendetegnet ved op til fire meter høje klatrevægge og madrasser som faldunderlag, og hos landets største boulderingkæde, Boulders, er væggene aldrig tomme i åbningstiden.
– Klatring er ikke længere kun for ambitiøse idrætsudøvere med bjergbestigning i sigte. Vi oplever stor og hastig medlemsvækst og møder dagligt klatrere i alle aldre, størrelser og livsfaser, som ser sporten som et godt alternativ til fitnesscenteret, fortæller Martin Petersen, direktør og medejer af Boulders.
Fælles problemløsning ryster klatrere sammen
At mange foretrækker klatring frem for fitness, kan forklares med den sociale interaktion og den hjernegymnastik, klatring i højere grad tilbyder. Det forklarer Knud Ryom, der forsker i idrætspsykologi ved Aarhus Universitet.
– Der er sket et skift i tiden, og kroppen skal ikke længere blot have en stærk ydre fremtoning. Den skal også være funktionel og indfri behovet for at blive dygtigere. Det sker i høj grad gennem interaktion med andre på klatrevæggen, hvor fælles problemløsning på tekniske udfordringer motiverer klatrerne og ryster dem sammen.
– Mange holder sig tilbage fra at starte til en holdsport, når de har passeret tyve år, fordi de føler præstationsangst over aldrig at have udført sporten før. Klatring tilbyder den samme holdånd, men her er forventningspresset dæmpet, fordi her er mange nybegyndere i alle aldre og intet krav til at være på samme niveau for at kunne dyrke det sammen, supplerer Martin Petersen.
Ifølge klatreren Baldrian Sector er sporten både god for kroppen og for hovedet:
– Klatring udfordrer mig fysisk og mentalt, og jeg sparrer meget med de andre om, hvordan vi rent teknisk bør placere tyngdepunkt og vælge den bedste rute for at forbruge mindre energi på klatrevæggen. I pausen kobler vi af i hallens café.
Klatrehallerne bliver flere
I takt med den stigende interesse for klatring i Danmark vil Boulders udvide med 15 klatrehaller i en række af landets større byer over de næste tre år, fortæller Martin Petersen:
– Klatring bliver en større og større del af danskernes mentalitet, og vi ønsker at imødekomme behovet for klatrehaller i byer, som endnu ikke har de store klatremuligheder. Til sommer ser vi for eksempel frem til at åbne Danmarks største klatrehal oven på Frihedens Butikscenter et stenkast fra S-togstationen i Hvidovre, hvor vi fremover regner med stærkt fremmøde.