Rigtig mange af os vil gerne leve mere bæredygtigt og spise med omtanke for klimaet. Derfor leder vi efter alternativer til bøffen og kødsovsen. I den forbindelse er det en god ide at kigge mod havet, for faktum er, at fisk er sundt og har et meget lavere klimaaftryk end kød fra landdyr.
Med vores opdaterede fiskeguide har du nu et værktøj, som gør det nemmere at gennemskue, hvilke fisk, der er gode at spise, og hvilke du helst skal lade ligge i køledisken.
Find guiden her, hvor du desuden finder masser inspiration til lækre, bæredygtige fiskeopskrifter af kokke som Nikolaj Kirk og Claus Meyer.
4 GODE RÅD TIL BÆREDYGTIG FISK
1: Kig efter det blå MSC-miljømærke eller turkise ASC-miljømærke.
2: Spørg efter skånsomt fangede fisk. På den måde undgår du bundtrawl, som kan gøre stor skade på havets økosystemer.
3: Spis lokalt fangede fisk. En kortere afstand fra havet til din tallerken sikrer et mindre klimaftryk.
4: Prøv at variere de fisk, du spiser. Det er både sundt for dig og fiskene.
SPIS LOKALE FISK
DET STØTTER DE DANSKE FISKERE OG HAR MINDRE KLIMAAFTRYK
SPIS CERTIFICERET FISK
KIG EFTER ASC OG MSC-MÆRKERNE
SPIS FORSKELLIGE FISK
DET ER SUNDT FOR DIG OG ARTERNE AT VARIERERE DE FISK, DU SPISER
SPIS FISK FANGET MED SKÅNSOMME REDSKABER
SÅ UNDGÅR DU BL.A. BUNDTRAWL, DER KAN GØRE SKADE PÅ HAVETS ØKOSYSTEMER
VI RISIKERER EN FREMTID UDEN FISK
Hver person spiser i gennemsnit 20 kg fisk om året – det er næsten dobbelt så meget som for halvtreds år siden. Den globale efterspørgsel efter fisk og skaldyr er stadig stigende, og vi fanger i dag flere fisk, end havet kan nå at producere. Fortsætter vi sådan, er der ikke fisk til fremtiden.
DE HÅRDE FAKTA
800 millioner mennesker er afhængige af fisk som enten indtægtskilde eller fødekilde. De fleste lever i udviklingslande.
HELDIGVIS KAN VI STOPPE OVERFISKERI, MEN VI HAR BRUG FOR DIN HJÆLP
Som forbruger skal du ikke stoppe med at spise fisk og skaldyr, du skal bare sørge for, at den fisk du spiser er bæredygtig. Og så husk, at varier den fisk, du spiser. Det er både godt for dig og havet.
Kilde: WWF