Skal man altid bare følge sin egen stil, når man vælger nyt gulv til boligen, og kan man egentlig lægge trægulv i et køkken? Fakta og myter flyver rundt i både medier og omgangskreds, men hvad siger eksperterne egentlig? Gulvvirksomheden Timberman er teamet op med arkitekten fra det populære tv-program Boligkøb i Blinde for at give deres bedste råd til at vælge nyt gulv derhjemme.
”Man kan da ikke lægge trægulv i et køkken, dét bliver I altså kede af!” Velmenende råd fra venner og familie er der nok af, når man beslutter sig for at renovere og udskifte de gamle gulve. Men hvordan finder man egentlig ud af, hvad der er op og ned, når man står overfor den svære opgave at vælge nyt gulv til sin bolig?
– Når man begynder at fortælle om bolig- og gulvrenoveringsprojekterne derhjemme, forsøger venner og familie ofte at rådgive efter bedste evne, som regel baseret på egne succeser og ikke mindst fejlskud. Og selvom det er venligt og betænksomt, kan det ofte forvirre og frustrere mere, end det gavner, da de jo af
gode grunde ikke har den fornødne faglige ekspertise inden for arkitektur og gulve, forklarer salgskonsulent i Timberman, Poul Kristensen og fortsætter:
– For at hjælpe med en professionel vinkel har vi derfor, i samarbejde med arkitekten på Boligkøb i Blinde Mads Kappel Mikkelsen, samlet et lille overskueligt udpluk af gængse myter og dertilhørende gode råd.
Myte 1: Man skal altid gå efter sin egen personlige stil
Du har helt sikkert en fed personlig indretningsstil og ved ofte lige præcis, hvordan du gerne vil have hjemmet til at se ud. Hvis du bare lytter til dig selv og går med din gode æstetiske sans og mavefornemmelse, kan det da aldrig gå helt galt – eller kan det?
– Som arkitekt møder jeg ofte mennesker, som er virkelig inspirerende og har en cool personlig indretningsstil. De ved lige, hvordan de gerne vil have det. Men de bor jo et sted, der er en del af en større sammenhæng eller arkitektonisk fortælling, som ikke nødvendigvis harmonerer med deres personlige stil. Og det glemmer de nogle gange, forklarer arkitekt og indehaver af Præg Studio Mads Kappel Mikkelsen og fortsætter:
– Så mit råd er altid at være opmærksom på, hvor man bor. Er det for eksempel en ældre patriciervilla, hvor det typisk passer godt med fine mønstrede parketgulve som sildebensparket eller brede egetræsplanker, eller et nyt minimalistisk hus, hvor man kan eksperimentere med forskellige typer af trægulve eller måske et mere råt industrielt udtryk. Så kan man som regel tilpasse sin personlige stil ud fra det.
Myte 2: Gulvplanker kan aldrig blive for brede eller lægges forkert
De seneste år har der været en trend med at vælge så brede planker som muligt, og det er der ifølge Mads Kappel Mikkelsen som udgangspunkt intet i vejen med, men prale-effekten er nogle gange større end den egentlige effekt i huset. Derfor skal man huske at tænke sig om, inden man vælger den bredeste planke i sortimentet, understreger han:
– På reklamebillederne ser brede planker altid virkelig flotte ud, fordi de er lagt i store rum eller en sal, hvor de virkelig kommer til sin ret. Inden man får lyst til at kopiere stilen derhjemme, er det derfor en god idé at måle rummet, de skal ligge i. Er det ikke så stort, vil de brede planker hurtigt komme til at virke overdimensionerede og se malplaceret ud, siger Mads Kappel Mikkelsen og fortsætter:
– Hvis rummet er stort nok, er det dog ikke i sig selv en garanti for, at det ser harmonisk ud. Liggeretningen har nemlig også meget at sige, så der er det vigtigt at sørge for, at plankerne bliver lagt på langs i stedet for på tværs. Som gammel tømrer kender jeg selvfølgelig tommelfingerreglen om, at gulvet skal ligge i samme
retning som husets tagryg. Og i tilfælde hvor der ikke er en tagryg, må man beslutte sig for, hvilken retning på huset der er den dominerende, og hvilke akser i huset der skal understreges med gulvet og hvordan.
Myte 3: Man kan ikke lægge trægulv i et køkken
Mange har sikkert hørt, at man ikke kan lægge trægulv i et køkken, men ifølge Poul Kristensen fra Timberman, er der ud fra et gulvmæssigt perspektiv intet belæg for den påstand:
– Det er rigtigt, at man ikke kan lægge trægulv i hvilket som helst rum, og man skal således undgå at lægge trægulv på badeværelset, hvor gulvet på daglig basis er udsat for meget fugt og i direkte kontakt med større mængder vand. Men i et køkken, er der højst tale om lidt spildt vand en gang imellem, så her er det intet
problem. Er det mere praktikken og gangtrafikken, man er nervøs for, kan man let løse det problem ved at vælge et trægulv, der har en slidstærk og rengøringsvenlig overflade, som eksempelvis vores innovative Easy to Clean-overflade.
Ud fra et arkitektonisk synspunkt er der heller ikke noget i vejen for at lægge trægulv i køkkenet – tværtimod:
– Som arkitekt ser jeg i høj grad gulvet som en æstetisk rød tråd, der binder hele huset sammen, og her egner trægulv sig virkelig godt, fordi det kan lægges i de fleste rum. Har man trægulv i resten af huset, vil jeg derfor som regel råde til at fortsætte linjen med træ på gulvet i køkkenet, slutter Mads Kappel Mikkelsen.
Kilde: Timberman A/S